Home Vesti Bog se javi: Danas se obeležava Bogojavljanje i pliva za časni krst

Bog se javi: Danas se obeležava Bogojavljanje i pliva za časni krst

1623
0

Bogojavljanje se desilo kada je Isus izašao iz vode, po jevanđelju, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh sveti u vidu goluba, koji je sišao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje – “objavljivanje Bogočoveka” i “uvođenje Hrista u mesijansku misiju”. Tim praznikom se obeležava to što je, po verskom učenju, Jovan Krstitelj, pošto je krstio Isusa Hrista, video kako se “nebo otvara” i na Isusa “sleće Sveti duh” u “obliku goluba”.
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje – “objavljivanje Bogočoveka” i “uvođenje Hrista u mesijansku misiju”

Starokalendarske pravoslavne crkve slave jedan od najvećih praznika u hrišćanstvu Bogojavljenje – Epifanija, Teofanija, kada se proslavlja krštenje Hristovo na Jordanu, od strane sv. Jovana Krstitelja. Novokalendarci su ga slavili 6. januara. Krštenje Hrista beleže sva četiri jevanđelista, a apostol Luka navodi da mu je tada bilo oko trideset godina.

Došavši iz nedaleke Judejske pustinje, sveti Jovan je na reci krstio mnoge, radi očišćenja od greha i ponovnog, duhovnog rođenja, pozivajući ih na pokajanje. Hristos je došao iz Galileje, da bi i sam bio kršten.

Tada se desilo Bogojavljenje: kada je Isus izašao iz vode, po jevanđelju, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh sveti u vidu goluba, koji je sišao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji!
Praznik je poznat još iz apostolskih vremena, a u drugom veku pominje ga i sveti Kliment Aleksandrijski.

U hramovima obavlja se čin velikog osvećenja vode, koju vernici nose svojim kućama, njome krope svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine. U svečanostima je u Srbiji nekada učestvovala i vojska, zapamćene su veličanstvene litije kroz gradove, u kojima su bile zastupljene sa svojim zastavama razne organizacije, društva i školske ustanove.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje – “objavljivanje Bogočoveka” i “uvođenje Hrista u mesijansku misiju”

Uveče, uoči praznika, hrišćani se već pozdravljaju sa “Bog se javi!”, uz odgovor “Vaistinu se javi!” i trude se da do ponoći ostanu budni, verujući da se tada otvara nebo, kada se svaka živa voda osvećuje i da će im tada Bog, nakon molitve napolju, uslišiti bogougodne želje.

Nema pravoslavnog hrama u kome nije prikazano Bogojavljenje na ikonostasu ili na freskama. Nekada se na ovaj dan obznanjivalo kada se ima slaviti Uskrs te godine. Pravo da to ustanovljava, po odredbama vaseljenskog sabora, imala je za celu Crkvu Aleksandrijska patrijaršija.

Bogojavljenje se obeležava se širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

(Wikipedia, kurir.rs, Pixabay)

 

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 19. JANUAR 2019. GODINE: Device imate utisak da vam nedostaju osnovne informacije o poslovnim prilikama, Strelčevi preterana zabrinutost loše utiče na vašu koncentraciju
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 20. JANUAR 2019. GODINE: Blizanci raduje vas nečije ponašanje i iskreni gest pažnje, Rakovi kontrolišite svoje unutrašnje konflikte