Home Tradicija Bogojavljanje i plivanje za časni krst: Za Srbiju, za Kosovo i skok...

Bogojavljanje i plivanje za časni krst: Za Srbiju, za Kosovo i skok u ledeni Dunav (VIDEO)

2572
0

Časni krst je iz hladnog Dunava izvukao mladi Uroš Radulović iz Beograda!

Širom Srbije danas su, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, organizovana tradicionalna plivanja za časni krst, a u glavnom gradu nadmetalo se u Zemunu i na Adi Ciganliji.

Srbi iz Džeksona: Postali su poznati po pucnjavi za Božić, ali ima još nešto čime se ponose (VIDEO)

Centralna manifestacija plivanja za časni krst u Beogradu je održana na Zemunskom keju, organizatori su bili opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda, a više od 200 plivača je uoči početka trke blagosiljao patrijarh srpski Irinej.
– Ovo je veliki dan koji slavi ceo hrišćanski svet, dan kada je Gospod posetio narod svoj, kada se javio da bi čovek prihvatio njegovo prisustvo. Bog je stvorio sunce, a kako je tek gledati u lice Božije koje sija svetlošću božanskom. Braćo i sestre, svi mi nosimo na sebi i u sebi lik Božiji. Današnji praznik otkiriva tajnu Božiju, najveću tajnu hrišćanske vere, da je Bog Otac, Sin i Duh Sveti. Bog nam se javio da bi nas podigao do savršenstva Božijeg uz poruku: Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš – poručio je okupljenim vernicima patrijarh Irinej.

Plivači su prvo otpevali srpsku himnu “Bože pravde”, pa uz gromoglasne povike “Za Srbiju, za Kosovo” skočili u ledeni Dunav. Časni krst je iz hladnog Dunava izvukao mladi Uroš Radulović iz Beograda!

Zašto orao sa dve glave i šta znače četiri slova S: Grb Srbije ima i jednu nelogičnost koju mnogi nisu ni primetili

Uroš, koji je inače plivač i završava Srednju zdravstvenu školu u Zemunu, poljubio je krst, čestitao svima koji su učestvovali i rekao da je ovo njegov drugi put da se nadmeće na Bogojavljenje.
– Nisam se posebno spremao. Ovo je za mene čast i privilegija! Hvala patrijarhu Irineju i Gospodu Bogu- ponosno je uzviknuo ovaj mladić.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.
Tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

(Izvor i foto: Kurir)

PRETHODNA VESTSrbi iz Džeksona: Postali su poznati po pucnjavi za Božić, ali ima još nešto čime se ponose (VIDEO)
NAREDNA VESTKo se boji zime još: Putin na minus 6 stepeni zaronio u ledeno jezero (VIDEO)