Home Vesti Čudo od deteta: Najmlađi prvak Srbije u šahu

Čudo od deteta: Najmlađi prvak Srbije u šahu

1794
0

Marko je najmlađi prvak Srbije ikada. Mnogi ga nazivaju čudom od deteta jer je “pokupio” sva zlata i postalo petostruki šampion.

Marko Milanović (10) ima više od 250 medalja i pehara osvojenih na takmičenjima u šahu. Poslednjim osvojenim prvim mestom postavio je istorijski rezultat šaha u Srbiji kojim je postao petrostruki šampion.

Uramljena slika u stanu porodice na kojoj Marko pozira sa pregršt medalja već je zastarela. Brojka od 176 porasla je za godinu dana, pa bi umesto manjeg stola sa fotografije na kojima ponosno pokazuje plodove talenta uskoro, ovim tempom, mogao da posluži neki poput onog sa “Tajne večere” Leonarda da Vinčija.

Tajno kršten, ne živi u Moskvi, bliski ljudi ga zovu Car: 11 neverovatnih činjenica o Vladimiru Putinu

Sa poslednjeg održanog kadetskog Šampionata Srbije u šahu u četiri discipline: brzopoteznom, ubrzanom, redovnom šahu i rešavanju šahovskih problema odneo je sve zlato i postao četvorostruki prvak države. Koji dan kasnije, otišao je na školsko prvenstvo i kući, u Pančevo, i utvrdio novu titulu: petostruki prvak Srbije.

– Volim da igram šah jer tako upoznajem ljude na takmičenjima i stičem drugare, tremu više i nemam. Počeo sam sa pet i po godina, naučili su me tata i deda, videli su da mi dobro ide, a posle tri meseca učenja sam počeo i da ih pobeđujem – priča Marko.

Prevremeno rođena beba, objašnjava njegova mama Stojanka, od početka “fajter”, izrasla je u dečaka koji je sa pet godina rešavao zadatke iz matematike za drugi razred. Njegov um je tražio još više izazova, i stoga je prijatelj iz Regionalnog centra za talente predložio da se Marko okuša u šahu.

Sa slikom desetogodišnjaka bez tona, pomislili biste da se bavi borilačkim sportovima. Žar za pobedom u toku partije pokazuje tako što zasuče rukave, a kada priča o šahu maše pesnicama kroz vazduh, kako i njegove misli lete nad 64 crno-bela šahovska polja nakon omiljenog stila igre, oštrih otvaranja. Druga interesovanja to donekle i objašnjavaju.

– Bavim se i karateom, u poslednje vreme nešto slabije stoni tenisom, volim ga, ali sam zapostavio zbog šaha. Išao sam i pre nekoliko dana sa školom na takmičenje u “između dve vatre”. Od predmeta u školi najbolje mi ide matematika, kad porastem baviću se njom – siguran je desetogodišnjak u za njega još daleku budućnost.

IZNENAĐENJE I ZA VELEMAJSTORE

Na velikim inostranim turnirima pojavljuje se dečak iz Pančeva samo sa tatom Nebojšom, i pobeđuje vršnjake sa čitavom svitom trenera, ali i odrasle, majstore koji ne znaju šta ih je snašlo.

– Kada stignem kasnije na prijavu, kažu mi da se ponadaju da ne učestvujem, a onda se smore kada me vide – kroz smeh, ali i dalje skroman ton, prepričava Marko.

U kući bi mogla da se stvori i najjača konkurencija.

– Učim mlađeg brata Pavla, sve je bolji, popravlja se i on osvaja nagrade – pohvaljuje glavni šahista u kući.

Sve lepote Srbije: Ovih 12 mesta MORATE posetiti!

REZULATI

Marko je vicešampion Evrope i deseti u svetu, na Svetskom prvenstvu je plasiran iznad prvaka Evrope. Najmlađi je prvak Srbije ikada, najmlađi je osvajač prve seniorske šahovske kategorije (sa 7 godina).

Izvor: Telegraf

PRETHODNA VESTPad Slobodana Miloševića: Čemu je bila namenjena municija skrivena kod Crkve Svetog Marka
NAREDNA VESTSamo za gurmanluke: Ovo su 3 recepta za preukusne posne čorbe