Home Vesti (FOTO) “Evo da ne kažete da privatni doktor samo uzima pare”: Ovo...

(FOTO) “Evo da ne kažete da privatni doktor samo uzima pare”: Ovo je tvit oftamologa koji je podigao ceo region na noge

1782
0
(FOTO)
(FOTO) "Evo da ne kažete da privatni doktor samo uzima pare": Ovo je tvit oftamologa koji je podigao ceo region na noge

Ako imate oftamološke nalaze, slike dijagnostičkih pretraga na oku, a želite drugo mišljenje, slobodno ih pošaljite u DM

Mr. sc. med. dr Bojan Kozomara, specijalista oftamologije, privukao je ovih dana veliku pažnju na društvenim mrežama, nakon što je nesebično ponudio pomoć svim onim ljudima, kojima njegovo znanje i stručnost mogu biti od koristi.

Podstaknut činjenicom da se mnogi žale na privatne dokore za koje smatraju da “samo uzimaju pare”, Bojan je na Tviteru pozvao sve lpacijente koji imaju oftamološke nalaze da mu se jave, kako bi dobili i drugo mišljenje.

“Evo da ne kažete da privatni doktor samo uzima pare… Ako imate oftamološke nalaze, slike dijagnostičkih pretraga na oku, a želite drugo mišljenje, slobodno ih pošaljite u DM. Biće mi zadovoljstvo da vam pomognem”, napisao je dr Bojan na svom Tviteru.

Njegov gest je naišao na veliki odziv, a to je, pored humanosti, bio razlog da se pozove i sazna šta ga je navelo da bez ikakve nadoknade, pored punog radnog vremena i porodičnih obaveza, pomaže ljudima na ovaj način.

Gest koji vraća veru u ljude: Lekar iz Kliničkog centra u Nišu godinama je radio nešto što je sada oduševilo Srbiju!

– Zaista nisam imao nikakav plan, niti imam neku skrivenu nameru. Jednostavno sam kroz svakodnevni rad sa pacijentima shvatio da su loše informisani, da jako teško dolaze do svojih doktora i da, iako imaju mnogo nalaza sa prethodnih pregleda sa kojima nam se javljaju, i dalje ne razumeju od čega boluju i koje su mogućnosti za njihovo lečenje, jer se sa njima malo razgovara – počinje Bojan svoju priču za portal Espreso.rs.

Već prvog dana se javilo između 30 i 40 ljudi, a svakim danom ih je sve više. U Srbiji se, kada su državne bolnice u pitanju, na oftamološke preglede čeka i po nekoliko meseci.


Kada je odlazak kod privatnog lekara u pitanju, mnogi se na ovaj korak retko odlučuju, jer nemaju dovoljno novca ili smatraju da su pregledi isuviše skupi.

Ovo ima samo u Srbiji: Jedno selo iznedrilo čak 39 doktora nauka i 37 reprezentativaca

– Ne znam šta može biti skupo za zdravlje, odnosno za vid. Skupi su i automobili, pa ih svi voze. Skupa su i letovanja i zimovanja, pa su sva rasprodata. Mi se moramo rešiti tog komunističkog i socijalističkog shvatanja da je zdravstvo besplatno. U kapitalizmu u kojem smo i mi sada, zdravstvo je biznis kao i svaki drugi, samo sa većom primesom humanosti od ostalih. I kada odete u razvijene zemlje vidite da i tamo pacijenti, bez obzira što su osiguranici državnih ili privatnih fondova zdravstva, sve više doplaćuju za pojedine vidove lečenja. Jer u današnje vreme ljudi jednostavno duže žive, bolesti se ranije otkrivaju, ali se od nekih i mnogo ranije obolijeva. Dijagnostičke metode koje danas imamo pre samo 20 ili 30 godina su bile nezamislive. Ipak, sve to košta, a izdvajanja u fondove su sve manja – zaključuje Bojan.

Bojan Kozomara je rođen 1978. godine u Banja Luci, gde trenutno živi i radi. Završio je Medicinski fakultet 2004. godine, specijalizaciju iz oblasti oftalmologije 2009. godine, a od 2016. godine je Magistar medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije. Usavršavao se na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd i na Univerzitetskoj očnoj klinici “Karegi” u Firenci. Nagradu za najbolji naučni rad mladog oftamologa, koju dodeljuje Fondacija Prof. Ljiljana Zergolen i Krešimir Čupak, dobio je 2011. godine. Član je Američkog udruženja za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju (ASCRS), Evropskog udruženja za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju (ESCRS), Hrvatskog udruženja za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju (CSCRS) i Udruženja oftalmologa Republike Srpske. Napisao je veliki broj naučnih radova.

PRETHODNA VEST(FOTO) Srbi likuju, Albanci besne: Kako je engleski novinar tvitom najavio grupu sa lažnom državom
NAREDNA VEST(VIDEO) Igralo se srpsko kolo usred Istanbula: Kad Željko Obradović povede i Turci se oduševe!