Home Vesti Iako nemaju posao trude se da pomognu najugroženijima: Dinar ne mere brendiranim...

Iako nemaju posao trude se da pomognu najugroženijima: Dinar ne mere brendiranim odelima i kafanskim turama, već kriškama hleba

1596
0
Iako nemaju posao trude se da pomognu najugroženijima: Dinar ne mere brendiranim odelima i kafanskim turama već kriškama hleba
Iako nemaju posao trude se da pomognu najugroženijima: Dinar ne mere brendiranim odelima i kafanskim turama već kriškama hleba

Bajina bašta ima čime da se podiči

Mnogi njihovi vršnjaci bi i taj neveliki novac uštekali za markiranu krpicu ili za noćnu bleju ili pola sata kuliranja uz hladan vops, ali njima vaspitanje i saosećanje sa nevoljnicima drugačije nalaže.

Godinu već ima kako se grupa mladih Bajinobaštana samoorganizovala da pomogne tamo gde se dinar ne meri brendiranim odelom i kafanskim turama već kriškama hleba. Milan Janković, Ivana Đurić, Vladimir Gagić, Nikola Milić, Marija Jakovljević, Nikola Đurić, Božidar Jovanović, Slobodan Njegić, Aleksandar Savić, Stefan Arsenijević, Nenad Srećković, Filip Ristanović i Marko Gagić – svi ili su bez stalnog zaposlenja ili za posao nisu stasali – imena su kojima je večno zahvalno šest porodica iz bajinobaštanskih sela.

(VIDEO) Ovako se balira slama: Mlada poljoprivrednica oduševila snimkom sa livade

Neko od džeparca, neko od uličnih svirki i nadnica, a zajedno od organizovanja memorijalnih turnira, mladi bajinobaštanski humanitarci oformili su fond za pomoć materijalno ugroženim porodicama. Šest takvih su do sada pomogli, u tišini, ne želeći da se hvale dobročinstvom.

– Zamisao je bila da mesečno svako odvaja koliko može, okvirno oko 300 dinara. Znajući da su teme humanitarnog karaktera osetljive, sa idejom su bili upoznati samo nama bliski ljudi. Na taj način smo želeli da svaka pomoć bude realizovana u tišini, da se o tome ne priča na sav glas – priča Nenad Srećković, jedan od inicijatora misije.

Od onog što su do sada prikupili kupili su frižidere, električne šporete, veš-mašine, pegle. I sve to otpremili siromašnim porodicama u selima Sjerač, Jelovik, Zaglavak, Crvica, Lug, nekim i 30 kilometara udaljenim od Bajine Bašte. Do jednog je vodilo takvo bespuće da su morali da krenu traktorom, ali samo donekle, dokle je vozilo moglo da gazi šumske neprohode, a odatle dar, veš-mašinu, preneli su na rukama.

– Prvoj porodici odneli smo frižider koji im je bio preko potreban. Drugoj porodici smo takođe dopremili frižider, a trećoj pomogli novčano – kaže Stefan Arsenijević.

I tad, posle treće akcije, rešili su da prekinu ćutanje. Ne da bi se pohvalili, već da bi pronašli još dobrotvora od čijeg novca bi još nekoliko domaćinstava moglo da zanovi pokućstvo ili plati najosnovnije. Svoja dela razglasili su putem društvenih mreža.

Ova biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne zahteva puno vode, a najčešće je viđate na krovovima kuća

– Saznavši za našu misiju, jedan Bajinobaštanin nam je dao sto evra. A baš toliko nam je u tom trenutku nedostajalo za kupovinu kombinovanog frižidera i pegle koje smo, uz nešto novca, dostavili četvrtoj porodici. Električni šporet za još jednu materijalno ugroženu familiju kupili smo novcem prikupljenim na humanitarnoj svirci koji su organizovali Nikola Radojičić i Ivana Đurić. Prihod od memorijalnog košarkaškog turnira “Vojislav Vojo Gavrilović” bio je dovoljan na nabavku veš-mašine za šestu porodicu. Sva pomoć dopremljena je uz konstulacije sa Centrom za socijalni rad koji nas je uputio na adrese najugroženijih – pričaju oni.

Ne tražimo priznanja

Baš nikakva priznanja i slavopojke ne traže, i dalje prikupljaju novac i pokušavaju da pronađu još po kojeg donatora i ubede zemljake da ono što je daleko od očiju ne mora biti daleko od srca. – Najvećim delom našu grupu čine školarci, đaci i studenti, nekolicina su završili škole i povremeno pronađu neki posao. Ja sam diplomirani teolog na master studijama, a u OŠ “Sveti Sava” u Bajinoj Bašti, kao zamena, predajem veronauku – kaže Nenad Stojković.

(Izvor: Blic; foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTStanimir i Stanimirka su najpoznatije kasice SFRJ: Bankari su imali tajnu misiju, a ovo je bila njihova poruka
NAREDNA VESTMladi poljoprivrednik iz predgrađa Beograda koga bi svaka devojka poželela: Ostavio fudbal, traktorom ore njive od jutra do mraka, umesto kafana ide u teretanu