Home Tradicija Jedan od najvećih svetaca i peta najveća srpska slava: Hajduci su se...

Jedan od najvećih svetaca i peta najveća srpska slava: Hajduci su se na Mitrovdan rastajali, a proverite zašto morate da se pridržavati ovog pravila

1331
0

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi

Srpska pravoslavna crkva danas, 8. novembra, slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima.

Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Tradicionalno i prema običajima: Ovako se pravilno slavi slava

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.

Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Običaj koji valja ispoštovati: Evo šta raditi sa brojanicom kada se pokida!

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

(Pixabay, Wikipedia, stil.kurir.rs)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 8. OKTOBAR 2018. GODINE: Bikovi uporno insistirate na svojim poslovnim ciljevima, Device procenite kada treba da preuzmete kontrolu nad važnim događajima
NAREDNA VESTArkanovi tigrovi prolazili kroz teške muke: Ovako se obučavala vojna formacija Željka Ražnatovića