Home Vesti Kad odem u klub, izđuskam se i vratim kući prazan i tup!...

Kad odem u klub, izđuskam se i vratim kući prazan i tup! Na liturgiju odem takođe da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran: Poznati otkrivaju zašto su se okrenuli veri i zamonašili

5197
0

Javnost ih je upoznala na osnovu njihovog talenta, a oni su napustili pozornicu i okrenuli se veri

Rastko Lupulović

Glumac kog najbolje pamtimo po ulozi Milančeta u seriji “Otvorena vrata” i član benda “Kanda, Kodža i Nebojša” zamonašio se 1996. godine. Te iste godine je dobio i nagradu za glumačku bravuru “Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

– Da, najbitnija stvar kod mene je moje obraćenje u hrišćanstvo. Sticajem okolnosti sam počeo da odlazim u crkvu. To mi je pomoglo da se spustim na zemlju iz nekih mistifikatorskih oblaka. Uopšte, hrišćanin-pravoslavac je moje najbliže određenje. Osećam se zasićenim i zamernim od roka i svega toga. Rok je negde u skladu sa opštim načinom života, opštom površnošću. Kad odem na Akademiju, izđuskam se i vratim se kući prazan i tup – rekao je Rastko Lupulović u intervjuu koji je dao 1996. godine za magazin Cool.

Kako su Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković uspeli da postanu roditelji: Ovaj njihov kolega je preko prijatelja doneo čuvenu lozu sa Hilandara, a onda su na svet došle Vera i Mila

– Na liturgiju odem sa istim raspoloženjem, sa potrebom da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran… U susretu sa verom i tradicijom, dolaziš do harmoničnog razrešenja svojih nemira, a u rok životu dolazi do prikrivanja tih nemira ili potpunog otupljivanja svih emocija. Zato ljudi u roku izgube tu neku kreativnu crtu, istroše se, istroše se, istroše se… –

Bio je glumac vrsnog talenta, a pozorišna publika i danas priča o nekim njegovim ulogama. U pozorištu se zatekao sasvim slučajno, kada ga je drugarica odvukla u “Dadov”. Tada je imao dugu kosu, kožnu jaknu i duvao je travu. Danas je iguman manastira Draganac.

– Nikada nisam zažalio ili da sam se pokajao što sam postao monah. Naprotiv, često mi se događa da Bogu blagodarim što mi je pomogao da se opredelim za ovaj put jer, naravno, sve je zasnovano na čovekovoj slobodnoj odluci. Bez slobodne odluke svakoga od nas nema ni prave prave slobode… Ljubav i sloboda je ono nešto za čim sam ja krenuo – rekao je Lupulović u emisiji “Exploziv”.

Veselinka Zastavni­ković

Monahinja Irina je javnosti najpoznatija kao bivša supruga nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Rođena je u Osjeku, kao ćerka oficira JNA. Radila kao novinarka, a potom i u Ministarstvu vera. S Tadićem se razišla nakon 16 godina braka. Otišla je u Pećku patrijaršiju na Kosovu 2002. godine.

Srđan – Gile Gojković

Poznati muzičar i frontmen “Električnog orgazma” Srđan – Gile Gojković je prošle godine najavio da će se zamonašiti u jednom od budističkih hramova u Mjanmaru.

– Ja sam se uvek pitao koje je objašnjenje ove egzistencije, šta se ovde zapravo dešava na praktično filozofskom nivou. I kada sam pročitao prvu knjigu o budizmu, to mi se učinilo kao prvi logičan odgovor koji razumem. Savršeno razuman, bez ikakvog misticizma, magičnih sila, sve si nekako mogao na osnovu svog života i iskustva da proveriš lično. Tako je sve krenulo. Budizam je psihologija. Buda je čovek čiji bi najbliži opis bio – doktor. On je uspeo da spozna koji je najveći problem ljudske egzistencije, a to je ta večita nezadovoljenost i patnja. Budizam ti daje dijagnozu, kaže kako je bolest nastala u umu i na kraju daje put kako da se izlečiš – rekao je Gile.

Čudotvorni lek protiv raka: Hilandarski monasi prave besplatni eliksir zbog kojeg ceo svet dolazi po spas

Aleksandar Saša Knežević

Aleksandar Saša Knežević je sa Vojslavom Tufegdžićem autor knjige “Vidimo se u čitulji”, a po njoj su napravili i scenario za istoimeni film.

Knežević je bio novinar “Politike”, onda je tihovao u Studenici, i zamonašio se na Hilandaru. Kao monah Romilo Knežević, šest godina je spremao doktorat u Londonu, na Univerzitetu u Oksfordu. U emisiji “Agape”, Aleksandra Gajšeka, pričao je o svom neobičnom životnom putu.

Arsenije Jovanović

Monah Arsenije Jovanović iz mana­stira Ostrog pre nego što se zamonašio bio je veoma aktivan na novotalasnoj muzičkoj sceni. Svirao je sa članovima EKV, a o svom iskustvu 2006. je objavio knjigu “Bog i rokenrol”. Najbolji drug iz detinjstva mu je bio slikar Dušan Gerzić Gera.

(Izvor: Noizz.rs, foto: youtube printscreen)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 16. JANUAR 2019. GODINE: Bikovi nastavite sa započetim planovima, Device nemojte dozvoliti da vam neko raspiruje takmičarske strasti ili želju za nadmetanjem
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 17. JANUAR 2019. GODINE: Lavovi obratite pažnju na pravilnu ishranu, Device nalazite se u emotivnom raskoraku