Home Vesti Kako ih nije sramota?! Ustaše paradirale oko Jasenovca

Kako ih nije sramota?! Ustaše paradirale oko Jasenovca

1380
0

Uoči državne komemoracija Hrvatske žrtvama ustaškog logora Jasenovac, dvojica muškaraca razvila su zastavu HOS-a sa ustaški pozdravom “Za dom spremni!”.

Zagrebački portal Index.hr javlja da su muškarci, koji su se predstavili kao HOS-ovci (Hrvatske odbrambene snage), kada su razvili zastavu u mestu Jasenovac, van samog memorijalnog centra, rekli da su njihovi “saborci u domovinskom ratu” nevini i da su se “borili protiv banjalučkog korpusa”.

Crnokošuljaši, koje predvodi hrvatski desničar Dražen Keleminec, najavili su da će danas izvesti performans u Jasenovcu.

Incidente na današnji dan HOS-ovci su pravili i prošle godine. Nekoliko bivših pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) tada je stajalo kraj ploče poginulim saborcima u jugovslovenskim ratovima devedesetih Jasenovcu i uzvikivalo “Za dom spremni”, za vreme komemoracije žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora.

Ustaše su u Hravtskoj “preformanse” imale i početekom meseca. Četrdesetak pripadnika vanparlamentarne Autohtone-Hrvatske stranke prava (A-HSP), obučenih u crno paradiralo je 8. aprila u centru Zagreba, noseći sliku američkog predsednika Donalda Trampa. Tim povodom oglasila se i Ambasada SAD, zgrožena zbog povezivanja Amerikanaca sa “gnusnom ideologijom fašizma”.

Zvali su ga Majka Srbija: Industrijalac koji se živ vratio iz pakla Albanije, izlio i poklonio mnoga crkvena zvona, pomagao fudbalere BSK, a radnici ga spasili streljanja

Dva dana kasnije, takođe na Trgu bana Jelačića, pristalice zločinačke NDH slaveći dan njenog osnivanja 10. april razvili veliki transparent s ustaškim simbolima, kao i natpisom “Ubij Srbina!”.

Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti i Srbi, a pre toga i predstavnici jevrejske manjine.

Razlog odvojenim komemoracijama je veličanje ustaštva u Hrvatskoj kroz razne načine, posebno korišćenjem ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, iako je njegova upotreba zabranjena Ustavom.

(Izvor: Index.hr/Mondo.rs)

PRETHODNA VESTZnate li ko je bio srpski Vuk sa Majevice: Imao je mladež na levom obrazu, 6 puta ranjavan, učestvovao u prodoru Koridora života, a poslednje reči su mu bile vezane za lice
NAREDNA VESTProšlo je skoro 100 godina: Ovo je najbriljantnija pobeda srpske vojske