Home Istorija Mnogi ne znaju pravu istinu: Ovako je nastala poznata pesma “SPREMTE SE,...

Mnogi ne znaju pravu istinu: Ovako je nastala poznata pesma “SPREMTE SE, SPREMTE ČETNICI”

2278
0
Mnogi ne znaju pravu istinu: Ovako je nastala poznata pesma
Mnogi ne znaju pravu istinu: Ovako je nastala poznata pesma "SPREMTE SE, SPREMTE ČETNICI"

Prvi tonski zapis nastao je 1924. godine, a izvođač originalne verzije je pevač Vasa Bukvić

Jedna od najpoznatijih četničkih pesama “Spremte se, spremte…”, između ostalog i poznatog dela “Zagrmi Draža vojvoda, bacajte bombe četnici” nije original, već je nastala mnogo ranije u čast drugog vojvode koji je predvodio velike četničke junake iz Makedonije, koji su se borili mnogo godina pre.

Vojvoda Babunski od nesuđenog učitelja do velikog ratnika: Bacio školsku tablu i uzeo oružje da osveti brata i sinovca, spasao Francuze i prvi dobio strano odlikovanje

Jovan Stojković, poznat kao Vojvoda Babunski, bio je srpski četnički vojvoda i komandant tokom Borbe za Makedoniju i Staru Srbiju, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Nakon ubistva njegovog brata i sinovca od strane VMRO-a, tražeći osvetu, pridružuje se četničkim odmetnicima među kojima ubrzo postaje komandant četničkih jedinica u dolini reke Vardar, gde se sa svojim saborcima sukobavlja sa bugarskim i osmanskim snagama. Svima je bilo jasno da je bivši učitelj i tek proglašeni vojvoda Jovan krenuo u osvetnički lov na najjačeg neprijatelja – Stevana Dimitrova.

Na sukob nije dugo čekao. Već 27. aprila, po starom kalendaru, podržan četom vojvode Gligora, Jovan napada Stevana Dimitrova, koji je sa svojim vojnicima bio stacioniran u ataru sela Oreša. Precizno isplaniran i organizovan napad doneo je Srbima veliku pobedu. Nijedan bugarski vojnik nije preživeo, dok je i sam Dimitrov, čovek koga su se svi plašili, pred smrt zakukao „da mu je žao što ne pogibe od dušmanskih, turskih kuršuma, već od bratskih srpskih“. No, to zapomaganje mu nije pomoglo.

Osvetnik je bio nemilosrdan, a pobeda je donela i neočekivanu nagradu – arhivu Stevana Dimitrova, koja je sadržala spisak njegovih ljudi i jataka širom Makedonije. Zaplenjen je i veliki broj pušaka i drugog oružja. Od tog dana, srpska organizacija u Makedoniji, počinje da niže uspehe, dok mladi i hrabri vojskovođa dobija nadimak, koji će ga pratiti do kraja života – vojvoda Babunski.

Spomenik vojvodi Vuku: Mnogi prolaze pored njega, a niko ne zna priču o tom junaku

Upravo zbog ove, za mnoge neočekivane pobede, čak se može reći i prilično drskog napada na mnogo većeg ratnika, kao i još jedne borbe sa Bugarima 1907. godine, ispevana je pesma „Spremte se spremte četnici“, čiji je prvi tonski zapis nastao tek 1924. godine. Izvođač originalne verzije je pevač Vasa Bukvić. Kasnije je ova originalna pesma prepevana i dobijena je verzija koja je danas i najpoznatija, a koja je ujedno vremenom postala i himna Ravnogorskog pokreta.
—————————————————–
Srpska mi truba zatrubi
Vo tova selo Drenovo,
”Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude!”

Najnapred ide pred četom
Jovan Babunski vojvoda,
Po njega ide pred četom
Vasilj Veleški vojvoda.

Izvika Jovan Babunski:
”Drž’te go selo ozdola,
Drž’te go selo ozdola,
Tuva je Stevan Dimitrov!”

Izvika Jovan Babunski,
”Predaj se, predaj Stevane!”
”Ne se predavam Jovane,
Az sam balgarski vojvoda!”

Povika Vasilj Veleški:
”Frlajte bombe četnici!”
Počna mi kuća da gori,
Iz kuće Stevan govori:

”Puštaj me, puštaj Jovane,
Četa će da mi sagore!”
Srpska mi truba trubeše,
Drenovo selo goreše!

(Izvor: FB stranica Otačastvo, foto: Wikipedia)

Previous articleHOROSKOP ZA 4. JANUAR 2018. GODINE: Lavovi potrudite se da pravilno usmeravate svoju pozitivnu energiju, Vodolije procenite najbolji trenutak za inicijativu
Next articleVideo “Mama, molim te” zapalio Srbiju, a sada imamo hit iz Rusije: Ovako plavuša puca iz kalašnjikova za Novu godinu