Home Vesti Možda niste znali da ovako nešto postoji: Ovo je grad koji svakako...

Možda niste znali da ovako nešto postoji: Ovo je grad koji svakako zaslužuje epitet “Grad mostova”

1815
0

Reku je premostilo čak deset mostova i to u svim delovima grada

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar i razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova.

Kroz današnji Zrenjanin reka Begej protiče u dužini toka od oko 13 kilometara. Samo naselje Bečkerek nastalo je oko jednog od begejskih meandara. Tok reke kroz grad neprestano je menjan – delom je to činila priroda,ali u još većoj meri ljudi koji su ovde živeli.

Oni su bili komšije, a ova zgrada još uvek čuva njihove tajne: Desanka Maksimović nikada nije prebolela tragičnu smrt Branka Ćopića

Stanovništvo se vekovima snabdevalo begejskom vodom, koju su po gradu raznosili vodonosci – sakadžije.

Iz beleški starih putopisaca može se zaključiti da su na reci Begej još sredinom XV veka postojala dva mosta. Na planovima varoši iz 1760. godine i 1793. godine ucrtan je Veliki drveni most, umesto kog je 1904. godine izgrađen čuveni gvozdeni most, koji je kako kažu projektovan u ateljejima slavnog Gistava Ajfela.

Kafana, most, fotografija: 5 neočekivano najstarijih stvari u Srbiji

Ovaj gradski simbol, na žalost, demontiran je zbog regulisanja reke Begej i uklonjen 1969. godine, da bi ga zamenio betonski pešački most koji danas predstavlja sastavni deo centralne pešačke zone između glavne ulice i dva gradska trga – Trga dr Zorana Đinđića i Žitnog trga.

Zrenjanin s pravom nosi epitet “Grad mostova”, jer je reku premostilo čak deset mostova, u svim delovima grada.

Izvor: Srbija danas, foto: Wikipedia

PRETHODNA VESTBritanci savetuju avanturiste: Posetite Beograd pre nego što ga svi otkriju
NAREDNA VESTUništio je Stefanu život samo zato što se dopisivao sa njegovom bivšom devojkom: Čudom preživeo strašne povrede i sada uči sve iz početka