Home Vesti Najmisteriozniji manastir u Srbiji: Na njemu su oslikane freske koje niko ne...

Najmisteriozniji manastir u Srbiji: Na njemu su oslikane freske koje niko ne zna da objasni

4304
0

Nekome sa strane ovo mesto na prvi pogled ne bi izgledalo ni po čemu posebno

Stari manastir kog svakodnevno posećuju vernici, sa duhovnog stanovišta, svakako je važan, ali u Srbiji i nije toliko neobičan. Ali, kada jednom uđete na ovo mesto, sve se menja…

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Pre Drugog svetskog rata bio je muški, a sada je ženski manastir.

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme

Tajne i legende o njegovom nastanku sežu još u doba Rimljana kada je ovo, navodno, bilo sveto mesto. Vek gradnje i ktitor manastira su nepoznati, dok je manastirska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Na osnovu malo sačuvanih podataka, zna se da je više puta rušen, kao i to da je živopisan 1606. godine.

Ima li istine u ovome: Manastir koji krije tajnu groba Miloša Obilića

Današnju manastirsku crkvu podigao je od 1857. do 1859. godine, po predanju, Sali-beg iz Pirota. On je na temeljima veoma stare crkve podigao novu, u znak zahvalnosti za ozdravljenje svog sina Emina, a živopis u njoj je urađen 1869. godine.

Ovaj, sadašnji manastir, krije i dve izuzetno zanimljive freske, jedinstvene u hrišćanskom svetu.

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme

Zvuči neverovatno, ali u Sukovu se nalazi freska sveca koji je prikazan sa životinjskom glavom! U pitanju je Sveti Hristofor, a o tome odakle mu, kako neki misle magareća glava, postoje razne legende.

Čudotvorni lek protiv raka: Hilandarski monasi prave besplatni eliksir zbog kojeg ceo svet dolazi po spas

Jedna od njih kaže da je on poticao iz plemena ljudoždera, takozvanih “psoglavih”. U jednom ratnom pohodu, rimska vojska je naišla na ove neobične ljude, uhvatila jednog mladića i poslala ga u Rim. Tamo se mladić upoznao sa hrišćanstvom i pri krštenju dobio novo ime – Hristofor. Svojim životom i mučeničkom smrću zaslužio je status sveca.

Činjenica da je jednom u svom životu bio ljudožder verovatno je zaslužna za to što je u Sukovu prokazan sa životinjskom glavom.

U istom manastiru krije se još jedna misterija – Sukovo je dom Bogorodice sa krilima!

Kad odem u klub, izđuskam se i vratim kući prazan i tup! Na liturgiju odem takođe da doživim katarzu, ali kući dođem sređen i miran: Poznati otkrivaju zašto su se okrenuli veri i zamonašili

Pravila o tome ko u hrišćanskoj ikonografiji može da se prikaže sa krilima su veoma striktna – to su samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj kao onaj koji je najavio dolazak Isusa Hrista. Zbog toga je veoma čudnovato što u ovom manastiru postoji freska na kojoj krila ima i Bogorodica.

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme

Iznad freske, međutim, postoji bledi natpis koji ovu misteriju možda malo rasvetljava. Piše: “Da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri”.

Na prostorima današnje Srbije živi se već desetinama vekova. Zbog toga mnoge tajne još čekaju da budu otkrivene i objašnjene. Neke od ovih misterija kriju i mnogobrojni manastiri rasuti širom naše zemlje. Sukovo je samo jedan od njih…

(dnevno.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VEST(FOTO Pa ovo je hit: Ovako se reklamira prodavac pogrebne opreme sa juga
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 27. JANUAR 2019. GODINE: Bikovi stalo vam je da ispunite obećanja ili utvrđena pravila u poslovnoj saradnji, Ovnovi izbegavajte stresne ili konfiktne situacije