Home Vesti Nemojte bacati smrdibube u WC šolju: Postoji dobar razlog, evo šta se...

Nemojte bacati smrdibube u WC šolju: Postoji dobar razlog, evo šta se jednoj ženi dogodilo

1942
0

Jedna žiteljka Opova, ugledala je pre nekoliko dana u svojoj kući prizor kao iz horor filmova

U kuću je tokom noći ušlo toliko smrdibuba da se pod, prozori i zidovi od njih gotovo nisu ni videli.

Zašto se to dogodilo, nema objašnjenja, ali veliki broj smrdibuba ove godine uglavnom se tumači promenama klime i činjenicom da je bilo mnogo toplih i kišnih dana.

Srbiju okupirale smrdibube: Nikako ih ne ubijajte, ako to uradite gorko ćete se pokajati!

Kada se jednog jutra probudila, Nina je ugledala punu sobu smrdibuba. Kad je istrčala napolje čekalo je još veće iznenađenje. Fasada kuće skoro da se nije videla od ovih stenica. Nije joj jasno odakle su došle i na koji način su se uvukle i u sobe.

Smrdibube su ovih dana okupirale Srbiju!

– Tog dana kad sam pokušavala da ih pokupim i metlicom i usisivačem koji je na kraju izgoreo, napunila sam pet velikih vreća iz usisivača. Bacala sam ih u ve-ce šolju i to se skoro zapušilo, jer nije mogla ni voda da ide iz vodokotlića i zaista sve je bilo strašno – ispričala je za RTS Nina Popadić Mitrović iz Opova.

Nina je čitav dan skupljala smrdibube po kući, kupila je i razne preparate da bi ih uništila, a prozore i vrata je dodatno zaštitila. Od raznih isparenja, ali i straha sledeću noć je prespavala u hotelu.

– Za vikend je duvao vetar i možda ih je on doneo. Kuća je na sunčanoj strani i možda ih je privukla svetlija boja fasade. Do uveče tog dana kuća je bila potuno crna sa sve četiri strane – ističe Nina.

Smrdići, Kurići, Donje Brijanje: Ovo su neka od najčudnijih naziva sela u Srbiji

Stručnjaci kažu da smrdibube nisu opasne po zdravlje ljudi, ali mogu naneti štetu povrtarima, jer se hrane lišćem. Ne podnose hladnoću i zato pred zimu traže utočište u toplim domovima da bi prezimile, jer u proleće polažu jaja iz kojih se legu nove larve.

– Ukoliko neko sad razmišlja o tome da se mogu nečim tretirati zidovi i terase i da to ima dugoročni efekat, tako nešto ne postoji. Ne savetujemo hemijske tretmane, jer su to pesticidi koji nisu bezbedni za širu upotrebu – rekla je Maja Sudimac, stručni saradnik Instituta „Tamiš“ u Pančevu.

I u Pančevu neki ugostiteljski objekti pored Tamiša zbog najezde smrdljivih buba nekoliko dana nisu radili.

(Pixabay)

PRETHODNA VESTTuristi ga baš i ne vole: Ovaj srpski grad je rešio da privuče goste menjajući ,,imidž”
NAREDNA VESTOna radi sve u 16, on spava sve u 16: Da li ste se pitali šta znači ovaj izraz