Home Vesti Nepoznati detalji iz života Gige Moravca: Nakon smrti oca, u fioci su...

Nepoznati detalji iz života Gige Moravca: Nakon smrti oca, u fioci su našli isečke iz novina o kojima se nije znalo

SHARE

Gluma je Marku Nikoliću bila sve, o čemu je i sam govorio, pa je, iz tolike ljubavi, i karijera koja se izrodila morala da bude impozantna

Ljubav prema pozorištu začela se dok je još bio u majčinom stomaku – njegova majka, Leposava Nikolić, glumica iz Kraljeva, igrala je trudnicu u jednom komadu dok je i sama nosila Marka, te nikakav podstrek za glumu nije bio potreban. Prva svoja sećanja Marko nosi iz pozorišta.

Giga Moravac na hemioterapije išao autobusom GSP, šta je rekao otmičaru aviona posle 30 godina koji ga je držao kao taoca: Marko Nikolić kakvog niste poznavali

Lutao je dugo, prisećao se davno u jednom intervjuu i pokušavao da se pronađe u nečemu što nije gluma jer, dva puta je pao prijemni ispit za Akademiju. Bez hrabrosti da sebi prizna da je gluma ipak ono što želi, lutao je od muzike, preko arheologije, pokušaja studiranja književnosti od koje je odustao, i na kraju, pomiren sa sudbinom, umalo da je otišao na Saobraćajni fakultet, ali srce je ipak reklo svoje.

Stigavši u Beograd, umesto na Saobraćajni fakultet, otišao je direktno na Akademiju i – završio je sa ocenom devet i trideset.

 

View this post on Instagram

 

Marko Nikolić (1946 – 2019) #markonikolic #markonikolić

A post shared by JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) on

– Činilo mi se da u tom času kada izlazim na scenu kuće, one kuće koju sam ja čak zaobilazio da neko ne bi pročltao ni titraj želje u meni da budem njen član, da neko ne bi naslutio moja maštanja – jedina misao mi je bila da ne obrukam one koji me vole.

Da se ne stide oni kojima sam drag.

Na toj premijeri nisu bili moji, ni majka, ni otac.

Tata je već bio toliko bolestan da mama nije mogla da se odvaja od njega. Mama nije mogla da kaže koliko sam ispunio njene snove, tata da razbije svoju uzdržanost.

Pamtite je kao služavku u Maratoncima: Prevarili je za čuvenu scenu u kadi, iz filma izbačena još jedna golotonja, a evo kako izgleda u 80. godini

Posle njegove smrti, u fioci su našli isečke iz novina o meni. Nikada o tome nije govorio – rekao je svojevremeno Marko Nikolić u intervjuu, a prenosi Yugopapir.com.

A posle tog zaokreta ka Akademiji, nastavio je da ređa uloge po kojima ga pamte i pamtiće ga generacije. Nije tu samo uloga Gige Moravca – i sam Marko kao ulogu koja mu je promenila život izdvojio je ulogu Karađorđa.

– Imao sam ja i pre uloge koje su bile veoma ozbiljne i dobro urađene, ali šta vredi kada se to ne vezuje za nešto što ostavlja dugotrajno sećanje kod gledaoca. Možeš da glumiš koliko hoćeš nekog anonimnog, neće se taj mnogo zadržati kod publike. Ali ako oživiš nekog toliko voljenog kod naroda i pritom imaš sreću da ličiš na njega, onda uspeh dolazi – rekao je Nikolić prilikom otvaranja Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

(dnevno.rs, Instagram, youtube printscreen)