Home Vesti Nepoznati detalji o bombardovanju Srbije: Avram Izrael krivi sebe što Milica Rakić...

Nepoznati detalji o bombardovanju Srbije: Avram Izrael krivi sebe što Milica Rakić danas nije živa

1070
0

Otkrivene su neke činjenice koje datiraju od bombardovanja

Govoreći o najgorim danima u novijoj istoriji Srbije, Izrael otkiva da je tokom bombardovanja bar u četiri navrata izbegnuto masovno stradanje stanovništva i dodaje da mu je o tome tada bilo zabranjeno da govori

Nikada sebe neću prestati da krivim za smrt Milice Rakić tokom NATO bombardovanja. I sada, 20 godina kasnije, ljut sam što toga dana nisam energičnije insistirao da ljudi u Batajnici odu u skloništa, što ih nisam ubedio da se zaštite od bombi.

Francuski major zadužio Srbiju za sva vremena i to skupo platio: Odao je tajne NATO bombardovanja, dobio 5 godina zatvora i ostao bez Legije časti

Da jesam, možda bi Milica, tada trogodišnja devojčica, danas bila živa. Možda bi išla na fakultet. Taj 17. april 1997. godine bio je najgori od 78 dana agresije i jedan od najgorih dana u mom životu.

Ovako veliku ispovest započinje za medije legendarni Avram Izrael, jedan od simbola NATO bombardovanja 1999. godine, tadašnji načelnik Centra za obaveštavanje, čovek koji nas je od 24. marta do 10. juna te mračne godine čak 142 puta upozoravao na vazdušnu opasnost uz ono čuveno “Gotovo!”

Govoreći o najgorim danima u novijoj istoriji Srbije, Izrael otkiva da je tokom bombardovanja bar u četiri navrata izbegnuto masovno stradanje stanovništva i dodaje da mu je o tome tada bilo zabranjeno da govori.

Otrovi u Savi

Izrael kaže da je najopasniji dan bio 10. maj kada je gađana “Prva iskra” u Bariču. Tada je za dlaku izbegnuta smrt 700.000 ljudi.

– Tokom svih 78 dana vodio sam veliku borbu za pravo na istinu jer sam smatrao da od građana ne smemo ništa da krijemo i da moraju biti obavešteni o velikim opasnostima koje nam prete. Ono što malo ko zna jeste da su za vreme agresije bile četiri izuzetno opasne situacije kada je moglo da dođe do ekološke katastrofe i pobije desetina, pa i stotina hiljada ljudi.

Tragovi gusenica, ćebad, mikrotalasna: Ovako je srpska vojska nasamarila NATO avijaciju i sačuvala tenkove

Prva takva situacija dogodila se kada je bombardovana “Prva iskra” u Bariču. Tada je mogao da bude pogođen rezervoar sa sto tona flurovodonične kiseline koji se tamo nalazio.

– Da se to dogodilo, imali bi stravične žrtve. Živote bi izgubilo između 600.000 i 700.000 ljudi, nestalo bi skoro pola Beograda. Takva je bila procena računarsko – analitičke grupe koju su činili poznati profesori sa Hemijskog fakulteta i Fakulteta za fizičku hemiju, to smo javili nadležnima i ta kiselina je ispuštena u Savu – kaže Izrael i napominje da je tada manjom katastrofom izbegnuta veća.

– Pošto se u dodiru te kiseline sa vodom dobija kreč, reka je ključala danima. I tu vodu su nažalost pili Beograđani i piju je i dalje, ali u tom momentu nije bilo drugog izbora.

(Youtube, youtube printscreen, espreso.rs)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 22. MART 2019. GODINE: Device pažljivije analizirajte svoje saradnike i njihovu reakciju, Vage ne volite kada se neko poigrava vašim strpljenjem
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 23. MART 2019. GODINE: Rakovi prepustite se svojoj emotivnoj inspiraciji, Device nema razloga za preteranu zabrinutost