Home Vesti Ona je medicinski fenomen i sve radi drugačije: Iz dalekog Japana došli...

Ona je medicinski fenomen i sve radi drugačije: Iz dalekog Japana došli da snime priču o neverovatnoj Srpkinji

1662
0
Ona je medicinski fenomen i sve radi drugačije: Iz dalekoj Japana došli da snime priču o neverovatnoj Srpkinji
Ona je medicinski fenomen i sve radi drugačije: Iz dalekoj Japana došli da snime priču o neverovatnoj Srpkinji

“Sliku vidim kao i ostali, ali kada želim da je precrtam, to radim naopačke”

Bojana Danilović, devojka koja je medicinski fenomen, neobična je jer njen mozak izvrće sliku, pa se doskora, ispostavilo se pogrešno, mislilo da ova devojka svet vidi naopačke.

Japanci su u Užicu snimili prilog o devojci koja “vidi naopako” i taj snimak je nedavno emitovan. U toj emisiji se pojavljuje i doktorka Danica Mijović, neurohirurškinja sa Harvarda koja se bavi Bojaninim slučajem. “Ona je za tu priliku, posle detaljnih ispitivanja u Americi, objasnila da ja ne vidim naopako, već da imam drugačije opažanje prostora. Otprilike, neki centri u mozgu izvrću sliku pa imam drugačije viđenje prostora. U svakom slučaju, sa nečim sličnim svetska medicina se do sada nije srela”, priča Bojana.

Kada piše na papiru, iz donjeg desnog ugla olovkom krene na levo, ispisući slova naopačke. Iz zadnjeg reda pređe u  predzadnji i tako odozgo na gore, zdesna na levo dovrha lista, prenosi Blic.

Njeno snalaženje u prostoru bila je tema japanskog reditelja koji je sedam dana proveo u Užicu. Kamerman i on pratili su Bojanu od jutra do sutra. Na poslu, na ulici, u društvu, u prodavnici. “Japanci su mi nedavno poslali DVD sa emisijom. Ne razumem japanski, prevoda na engleski nema, pa ne razumem o čemu su pričali, ali vidim da su oduševljeni”, kaže Bojana Danilović.

Sve lepote Srbije: Ovih 12 mesta MORATE posetiti!

Bojana je zaposlena u užičkoj Gradskoj upravi, po preporuci doktorke Mijović. Računar pred njom je okrenut tako da su komande sa vrha na dnu ekrana. Za kucanje SMS-ova zarotira telefon da displej bude okrenut prema njoj.

“Sliku vidim kao i ostali, ali kada želim da je precrtam, to radim naopačke. Brkam levo i desno, gore i dole, loše se orijentišem u prostoru, neretko mi se desi da se izgubim u nekoj nepoznatoj ulici. Od detinjstva sam posećivala psihijatre, psihologe, pedagoge. Kroz celu osnovnu školu su pokušavali da me nauče da pišem kako se piše. Nije išlo”, objašnjava Užičanka.

Izvor: Srbija danas

PRETHODNA VESTDošao sa predrasudama, otišao prepun utisaka: Šta je Amerikanac video i kako je doživeo Srbiju
NAREDNA VEST“Krv nije voda”, “Novac je izvor zla”: Ove poslovice izgovaramo svakodnevno, a imaju pogrešno značenje