Home Običaji OVAJ PRAZNIK nije toliko poznat, ali u Gračanici je jedan od NAJSVEČANIJIH...

OVAJ PRAZNIK nije toliko poznat, ali u Gračanici je jedan od NAJSVEČANIJIH DANA U GODINI

1262
0
OVAJ PRAZNIK nije toliko poznat, ali u Gračanici je jedan od NAJSVEČANIJIH DANA U GODINI

Danas je praznik Svetog prepodobnomučenog Stefana Novog, još poznatog i kao ispovednika – svetitelja koji je živeo i stradao u 8. veku

Legenda kaže da se još i pre rođenja Svetog prepodobnomučenika Stefana Novog znalo da će reč biti o posebnom i bogougodnom čoveku.

Naime, Stefanova majka Ana, prema priči, često je odlazila u crkvu i molila Boga da joj podari sina. Moleći se tako jednom u crkvi Vlaherni pred ikonom Presvete Bogorodice, uhvati je lak san, u kome joj se Bogorodica javi i reče: “Idi, ženo, s mirom, prema molitvi tvojoj imaš sina u utrobi tvojoj”.

Princeza Nemanjića neobičnog imena i misteriozne sudbine: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle NIJE ZVAO KAO ONA!

I, zaista, Ana je rodila sina Stefana. U 16. godini on je primio inočki čin i počeo da živi monaškim životom strogo posteći i pazeći da život provede očišćen od greha.

Njegova svetost privuče i druge, pa je uskoro ovaj svetitelj imao mnogo učenika. Tako bi verovatno još dugo živeo u miru da se u hrišćanskoj crkvi nije dogodio žestoki sukob između onih koji podržavaju oslikavanje svetitelja i njihovih žitija na ikonama i onih koji su protiv toga – ikonoborstvo.Gračanica

Car Konstantin Kopronim počeo je tada da progoni i uništava ikone, a Stefan mu se usprotivio kao uporni zaštitnik poštovanja ovih svetih slika. Ubrzo je bio prognan na ostrvo Prokonis, potom doveden u Carigrad, okovan i bačen u tamnicu, gde su ga dočekala 342 zatočena monaha zbog ikonopoštovanja.

Nakon toga Stefan je bio osuđen na smrt, izveden i vučen ulicama Carigrada dok mu se masa jeretika podsmevala i tukla ga. Na kraju, neko iz okupljene mase udario je svetitelja po glavi i tako je Sveti Stefan preminuo 767. u 53. godini svoga zemaljskog života.

DA LI SE SLAŽETE? Ovo je pet najlepših srpskih manastira

Iako je reč o svetitelju koji je u narodu malo poznat, Sveti prepodobnomučenik Stefan Novi naročito je poštovan među sestrinstvom manastira Gračanica gde se čuva deo ruke ovog svetitelja.

Ne zna se tečno ko je doneo ruku prepodobnomučenika Stefana, ali se zna da je ona bila zakopana u manastiru posvećenom Uspenju Presvete Bogorodice. Kasnije je, prema predanju, sveštenik iz Prizrena u snu imao viđenje i svete mošti su pronađene.

Sve do danas one predstavljaju veliku svetinju čitavog kraja, a veruje se da Sveti prepodobnomučenik Stefan Novi pomaže parovima koji ne mogu da imaju dece, leči duševne bolesti, ali i daje utehu svima koji imaju jaku veru.

(Izvor: Dnevno.rs, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 11. DECEMBAR 2018. GODINE: Blizanci iskustvo koje stičete u poslovnoj saradnji pokazaće se od velike koristi, Škorpije emotivna afirmacija deluje podsticajno na vaše raspoloženje
NAREDNA VEST(VIDEO) “Pozivaju na linč, silovanje, nasilje”: Ovaj urnebesan skeč novinarke Studio B u rep fazonu preti da postane hit