Home Vesti Pesnik zavičajnih šumadijskih predela: Srbija se oprašta od velikog dečijeg pesnika

Pesnik zavičajnih šumadijskih predela: Srbija se oprašta od velikog dečijeg pesnika

1330
0

“Ja i moji drugovi iz škole, pozivamo decu da se vole, a molimo i odrasle isto — da nam mržnjom ne kvare detinjstvo”

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti književnika Dobrice Erića u kojem navodi da će se reči Erića pamtiti kao “izrasle iz naše rodne i rođene zemlje”.

“Dobrica Erić je bio živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i radjanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu”, naveo je Vukosavljević u telegramu.

Dobrica Erić

Čuveni dečiji pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je 29. marta u 82. godini posle duge i teške bolesti.

“Plenio je i doticao duše slušalaca i čitalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji”, naglasio je Vukosavljević.

Dobrica Erić rođen je 22. avgusta 1936. godine u Donjoj Crnući. Završio je četiri razreda osnovne škole u selu Vraćevšnici.

Autor je više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama, preko 40 knjiga za decu. Zaslužni je umetnik grada Beograda. Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine, a kasnije još više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica itd. Dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka. Dosta ih je prevedeno na strane jezike. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

(Wikipedia, dnevno.rs, Youtube)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 30. MART 2019. GODINE: Bikovi sačuvajte prisebnost duha pred jednom uticajnom osobom, Lavovi razmislite na koji način da poboljšate koncentraciju
NAREDNA VESTNajveći simbol stradanja srpskog naroda: “Samim čudom smo ostali živi, jer teško je i zamisliti da neko može i zimi i leti i danju i noću biti na Kozari, pod bukvom i da preživi”