Home Tradicija Preci nam se u grobu prevrću: Opanak je spasio Srbe, a mladi...

Preci nam se u grobu prevrću: Opanak je spasio Srbe, a mladi ga se stide

5098
0
Opanak

Nijedna slična obuća od kože i sa takvim detaljima ne postoji na svetu

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva “Sacen international” kandidovao je srpski opanak za kulturnu turističku baštinu Uneska kao naš nacionalni turistički suvenir

Srbima u Kaliforniji dozvoljeno da pucaju za Božić, Amerikancima se to baš dopada (VIDEO)

Predsednik Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva Dragan Gligorijević očekuje da će već tokom 2018. godine stići lepe vesti iz Uneska.
– Opanak nas je pratio kroz celu našu istoriju i direktno je vezan za opstanak Srba. Ne smemo zaboraviti da smo u opancima preživeli sve krize kroz vekove i oslobađali naše zemlje. Gde god je bilo Srba, tu je bio i opanak – kaže Gligorijević za portal Srbija Danas.

Srpska vojska

Kandidatura opanka za svetsku kulturnu turističku baštinu, prema njegovim rečima, pažljivo je pripremljena i potkrpljena argumentima jer Unesko pre svega vrednuje izvornost i originalnost:
– Nijedna slična obuća od kože i sa takvim detaljima ne postoji na svetu. Mnogo toga su nam prisvojile države iz regiona ali opanak jednostavno ne mogu.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

Gligorijević smatra i da se danas naši ljudi pomalo stide opanaka.
– Prosto je neverovatno da se mladi danas stide opanka. Ali ja se recimo ponosim činjenicom da je opanak mnogo stariji od američke države – kaže Gligorijević.

PRETHODNA VESTOrilo se Pukni zoro: Republika Srpska proslavila 26. godinu (VIDEO)
NAREDNA VESTStatus lekara koji je digao Srbiju na noge: Ušao sam u pekaru i video njih, gladne i siromašne…