Home Vesti Predsednik Rusije nije posetio Putinovo, ali su meštani sigurni da Putin za...

Predsednik Rusije nije posetio Putinovo, ali su meštani sigurni da Putin za njega zna: Ovo je priča o najpopularnijem selu u Srbiji

1212
0

Predsednik opštine Medvađa sasvim je siguran da Putin zna za ovo mesto: U „Krimu” se govori i srpski i ruski jezik

Uoči i posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina, selo koje se zasigurno najviše pominje je – Putinovo, u planinskom krajoliku opštine Medveđa, u kome živi dvanaest stanovnika. Nadali se i željno čekali da Vladimir Putin poseti njihov kraj, ali su takođe znali da je to gotovo neostvarivo jer je protokol predsednika jedne od najmoćnijih zemalja sveta više nego precizan i da njime nije bila predviđena poseta ovom kraju Srbije. Uz dobrodošlicu, bila je spremna i rakija nazvana po njegovom imenu – putinovača.

(VIDEO) Samo za Putina: Ovako je Dačić pevao Kaljinku

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže:

– Žitelji Putinova i dalje čekaju priliku da ugoste predsednika Putina, ubeđeni da će do toga doći.

Uoči same posete Putina Srbiji, u Putinovu je bilo nekoliko novinarskih ekipa. Centralno mesto u selu je kafana „Krim”. Nedavno je ovaj kraj posetio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, kome su domaćini i predsednik opštine Medveđa priredili srdačan doček.

– Meštani sela Putinova dobri su i gostoljubivi domaćini. Naše najveće bogatstvo su ljudi, koji su uvek spremni da dočekaju i nenajavljenog gosta. Sigurni smo da se u Rusiji zna za Putinovo, čak sam i prilično siguran da i sam predsednik Putin zna za ovo mesto – kaže Arsić, uz naglasak da su uvek spremni da dočekaju visokog gosta u srdačnoj atmosferi, uz gusle i srpske junačke pesme.

Putinovo je, zapravo, zaselak poznatog sela Gornji Gajtan, udaljenog od centra Medveđe petnaestak kilometara. Godine 2002. naselje je imalo 87, a prema popisu iz 1991. ovde je živelo 106 stanovnika.

Vlasnik kafane „Krim” Mališa Petrušić ne krije zadovoljstvo što se o njegovom selu sada zna mnogo više nego što je iko mogao da očekuje. Predsednik opštine Medveđa smatra da je selo Putinovo već postalo brend jer se za ovaj kraj interesuju mnogi svetski mediji. U Putinovu, u kafani „Krim”, sada se govori i srpski i ruski jezik.

Goran Petronijević, poznati advokat, čija je majka poreklom iz Gajtana, slikovito opisuje život u Putinovu:

– Kafana s bibliotekom, kompletna atmosfera, divne umetničke slike stvaraju ugodan ambijent za druženje. Ovde smo pratili izbore u Rusiji i prisajedinjenje Krima. Svi su slavili. Kafanu nisu slučajno nazvali Krim. Prevagnula je velika ljubav prema Rusiji i ruskom narodu.

Mahala Putinovo, deo Gornje Jablanice, nalazi se na obroncima Radan planine. Mnogi su odavno napustili ove krajeve (u koje su došli pre više od stotinu godina). U Putinovu je ostalo desetak starijih žitelja, ali u vreme letnjih sparina dolaze mnogi penzioneri, ali i studenti i đaci, koji su poreklom iz ove planinske nedođije, a žive u Beogradu, Nišu, Leskovcu i drugim mestima.

(VIDEO) Putinovo tajno oružje: Smrskao je ruku Amerikancu, Zapad ga izbacio iz sporta, a zbog ovoga je odlučio da postane vegeterijanac

Poslednjih nekoliko godina sagrađeno je više prelepih domova, a obnavljaju se neke stare kuće. Ovaj kraj uveliko, takođe, posećuju turisti iz cele Srbije, ali i iz Rusije, kao i brojne novinarske ekipe iz zapadnoevropskih zemalja i njih najviše interesuje naziv sela i ime kafane. Seljani uvek odgovaraju isto: ljubav prema Rusiji!

U ovom zaseoku i celom Gajtanu meštani znaju da to traje prekratko jer su dugi, kišni jesenji dani i zime, koje potraju i po pet-šest meseci. gorštaci koji ovde žive jednoglasni su u oceni: rodni kraj ne bi menjali ni za najlepšu svetsku varoš!

(youtube screenshot, srbijadanas.com)

PRETHODNA VEST“Dimitrijo, sine Mitre” je pesma koju mnogi naručuju u kafani, a niko ne zna kakva strašna sudbina stoji iza nje
NAREDNA VEST(VIDEO) “Lezi, lezi, diži se!”: Hit penzioner pokazao pravu vežbu za one koje imaju veliki stomak