Home Vesti Sećate li se jednog od simbola devedesetih: Gospođa Božen umrla je iznenada,...

Sećate li se jednog od simbola devedesetih: Gospođa Božen umrla je iznenada, a ostala je upamćena po svojoj kozmetici

2821
0

Ove podatke o njoj verovatno niste znali

Božen Žumbor bila je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem životnom i radnom putu. Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu.

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci.

– Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja – pričala je Božen pričajući o svojim radnim počecima.

Pčele u Srbiji i Bosni ne proizvode samo med: Kilogram njihovog otrova plaća se od 25.000 do 70.000 evra

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju.

Kako je sama isticala otkrila je planine Rtanj i Zlatibor i u njih se zaljubila provodeći svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima.

Božen Žumbor

– Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici – izjavila je Božen.

Nakon lekovitog bilja, svom kozmetičkom interesovanju je nedugo potom proidodala alge.

Tužna sudbina glumačke legende: Taško Načić nije mogao da bira uloge zbog jedne stvari, ali je zato blistao kao komedijaš

Svoje preduzće “Božen kozmetiks” Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama stvarajući jednu od vodećih domaćih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike….

Umrla je 4. 10. 2012. godine na VMA zbog visokog krvnog pritiska.

(srbijadanas.com, Youtube printscreen)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 11. APRIL 2019. GODINE: Bikovi ne želite da neko drugi odlučuje o zajedničkim interesima i tražite zaobilazno rešenje, Blizanci nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi
NAREDNA VESTPrazan avion brz je kao raketa: Ovako su avioni JAT-a „preživeli“ NATO bombardovanje