Home Običaji Silazak svetog Duha na apostole: Zašto običaju nalažu da treba da stavite...

Silazak svetog Duha na apostole: Zašto običaju nalažu da treba da stavite čen belog luka u džep

2091
0
Silazak svetog Duha na apostole: Zašto običaju nalažu da treba da stavite čen belog luka u džep
Silazak svetog Duha na apostole: Zašto običaju nalažu da treba da stavite čen belog luka u džep

Srpska pravoslavna crkva slavi silazak svetog Duha na apostole, odnosno svetu Trojicu. Ovaj praznik je uvek u nedelju, na pedeseti dan od Uskrsa.

Ovaj praznik, koji traje tri dana, poznat je i kao Trojčindan, a čine ga i duhovski ponedeljak i utorak.

Crkveno učenje kaže da je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha Svetog“ na njih, što se desilo 50-tog dana od vaskrsnuća. To se dogodilo na jevrejski praznik Sedmica. Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao.

Duhovi predstavljaju i „rođendan“ Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana “trapava nedelja”.

Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđelskom događaju – silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenika i za njega je vezano dosta narodnih običaja: domovi i hramovi se ukrašavaju zelenilom, a crveni pod se prekriva travom. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

U istočnoj Srbiji, uoči, na dan i posle Svete Trojice, veruje se da Vlahinje imaju pojačanu vančulnu percepciju i tada proriču, baju vodicu za skidanje čini i spravljaju biljne meleme za uspeh i blagostanje. U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.

U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše devojke u selu, predstavljajući rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda. Prema pisanju etnologa dr Slobodana Zečevića, omiljeno mesto im je krošnja, pa se zato ne preporučuje penjanje po drveću da se ne bi uznemirile, zaposele osobu ili je namamile u kolo da igra do smrti.

Da bi se čovek zaštitio od takve nesreće, u džepu treba da nosi čen belog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema i karminima.

(Izvor: Blic, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTVIDEO) Svedočenje junaka sa Košara: Neprijatelja naoružanog do zuba bilo je 10 na 1, sprsku teritoriju smo branili životima, a izgubili za zelenim stolom
NAREDNA VEST(FOTO) Srbima preselo finale Lige šampiona: Albanka pevala na otvaranju ceremonije, a nedavno čestitala 10-godišnjicu nepostojeće države Kosovo