Home Vesti Srbi iz Džeksona: Postali su poznati po pucnjavi za Božić, ali ima...

Srbi iz Džeksona: Postali su poznati po pucnjavi za Božić, ali ima još nešto čime se ponose (VIDEO)

1298
0

Naša je najsigurnija i najbolja riznica pamćenja i nezaborava

Godinama unazad svet obiđu snimci pucnjave sa proslave Božića u Džeksonu. Mediji, uglavnom, prenose da je reč o neobičnom, ali tradicionalnom načinu obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika kod Srba. Međutim, niko da “zagrebe” ispod te vesti, niko da kaže i napiše koju reč više o najstarijoj srpskoj crkvi u Americi i o bogatoj istoriji Srba u ovom kalifornijskom gradiću, dugoj gotovo vek i po.

Srbima u Kaliforniji dozvoljeno da pucaju za Božić, Amerikancima se to baš dopada (VIDEO)

Marko Bojović, sveštenik hrama Svetog Save u Džeksonu, svetinje koja je ravno 124 godine važan duhovni, verski i kulturni centar Srba na američkoj Zapadnoj obali, upoznaće vas sa čime se oni ponose.


– Reč je o prvoj srpskoj pravoslavnoj bogomolji u Americi, podignutoj 1894. godine. Posvećena je ocu naše nacije i za Srbe u Kaliforniji i Americi sveta je zemlja. Naša je najsigurnija i najbolja riznica pamćenja i nezaborava. Zato su joj naši ljudi toliko odani. Jer, i ovde, kao i svuda van otadžbine, ono što se za crkvu ne veže, brzo se zaboravi, izgubi trag, nestane…

Polovinom 19. veka, Srbi su u ove krajeve došli sa “zlatnom groznicom”, tragajući za boljim životom. Najpre su stigli iz Hercegovine i Boke Kotorske, potom i iz Crne Gore, Dalmacije, Like, Vojvodine… Na obroncima brda oko današnjeg Džeksona bio je rudnik zlata, u kom su radili i naši sunarodnici.

Tamošnji Srbi ponosni su na ovu svetinju
– Potkraj 19. veka, u Džeksonu i okolini živelo je oko 650 srpskih porodica – nastavlja otac Marko. – Silno su želeli da sagrade svoju crkvu, da se u njoj mole, krštavaju, venčavaju, drže pomene… Tako su 1893. pozvali jeromonaha Sevastijana, do monašenja Jovana Dabovića, da krsti decu.

Čestitka koja je postala viralni hit u Srbiji: Srećan Božić – mama, molim te (VIDEO)

On je, pak, odmah shvatio da tu živi fina, mnogobrojna zajednica Srba, pa im je predložio da podignu bogomolju. Iako siromašni, ovaj “poziv” odmah su prihvatili. Samo godinu kasnije, 1894, Crkva Svetog Save bila je izgrađena, nalik srpskim crkvama u Hercegovini i na primorju. Uz nju su, vremenom, podignuti parohijski dom sa muzejom i bibliotekom, a, malo dalje i letnji Svetosavski kamp za našu decu sa cele Zapadne obale.

Danas u Džeksonu, saznajemo od našeg sagovornika, živi šezdesetak srpskih porodica, koje zahvaljujući ovoj svetinji neguju nacionalnu kulturu i običaje.

(Izvor: Novosti, foto: Wikipedia, Youtube)

PRETHODNA VESTZa koga ćete se udati: Uradite ova 3 narodna običaja na Bogojavljenje i otkrijte životnog saputnika
NAREDNA VESTBogojavljanje i plivanje za časni krst: Za Srbiju, za Kosovo i skok u ledeni Dunav (VIDEO)