Home Vesti Svratite da popijete kafu: Kafić „Zvuci srca“ na Čuburi

Svratite da popijete kafu: Kafić „Zvuci srca“ na Čuburi

1965
0

U Čuburskoj ulici broj 12 u Beogradu otvoren je prvi kafić u regionu u kom rade mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju

Na prvi pogled, kafić kao i svaki drugi, osim što je atmosfera nekako toplija – gotovo kućna. I što osoblje u njemu služi malo drugačija pića, začinjena sa više srca i iskrenog osmeha najtoplije dobrodošlice. A, i ime “Zvuci srca” potpuno mu pristaje.

Ovako se pravilno kuva domaća kafa: Probajte na stari način – bolju sigurno niste pili

Ovaj kafić, jedinstven je u Srbiji i šire, ima 15 zaposlenih, starih od 19 do 35 godina. Ovde rade svakodnevno, u dve smene, od devet ujutro do devet uveče. Da pronađu posao pomogla im je Humanitarna organizacija “Dečje srce” u okviru svog radnog centra, prostor za kafić obezbedio je Grad Beograd, a opremilo ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po rečima Gorana Rojevića, direktora HO “Dečje srce”, osnovane pre gotovo dve decenije, kafić na Čuburi po mnogo čemu je jedinstven, ali je najvažnije što u njemu rade mladi sa visokofunkcionalnim autizmom, Daunovim sindromom i kombinovanim smetnjama, koji primaju platu, rad im se upisuje u radnu knjižicu i ostvaruju pravo na penziju.

“Dimitrijo, sine Mitre” je pesma koju mnogi naručuju u kafani, a niko ne zna kakva strašna sudbina stoji iza nje

– Oni se ovde osećaju dobro, uvaženo i korisno jer idu na posao kao i njihovi roditelji – kaže Rojević.

Nema cenovnika

U kafiću “Zvuci srca” na Čuburi nema cenovnika ni fiskalnih računa. Za ono što u njemu popiju, gosti novac ostavljaju u kasice u obliku srca koje stoje na svakom stolu. Onoliko koliko misle da treba.

– Naš zakon ne prepoznaje kafiće u kojima se usluga ne naplaćuje – kaže Rojević. – Vreme će pokazati kao će sve funkcionisati. Dogovoreno je da nas narednih meseci obiđu sve nadležne inspekcije i da nam svojim sugestijama pomognu da sve pravno regulišemo.

(Prva tv, prva tv printscreen)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 20. FEBRUAR 2019. GODINE: Vodolije obratite pažnju na zdraviji način ishrane, Device prijaće vam kreativan odmor i relaksacija
NAREDNA VEST(VIDEO) Lele, volim Boga, pa Vučića: Penzioner sa juga Srbije kune se u predsednika!