Home Vesti Tajna hrišćanstva: Otkud u hrišćanskim crkvama horoskopski motivi na zidovima?

Tajna hrišćanstva: Otkud u hrišćanskim crkvama horoskopski motivi na zidovima?

3974
0

Kada posmatramo dekoraciju, kako pravoslavnih, tako i katoličkih hramova, treba imati na umu da nikada nije u pitanju samo puki ukras, već da svaki isklesani ornament, freska ili slika imaju svoje značenje i nisu tu slučajno.

Čak i ako vam se čini da to uopšte nema smisla. U nekim bogomoljama se tako na zidovima mogu naći i horoskopski znaci.

Veoma dobar primer za ovakvu vrstu pojave u hrišćanskom svetu je Bogorodičina crkva u Amijenu, u Francuskoj. U pitanju je katolički hram, obnovljen u potpunosti nakon velikog požara, oko 1220. godine.


Specifično za ovu crkvu je i to što znamo imena njenih graditelja, a to su Robert de Luzaršes i Tomas de Kormon. Njihova imena zabeležena su, zajedno sa datumom obnove katedrale.

Kao Miloš Obilić na Kosovu: Srbi ga zaboravili, a on je ustaškog krvnika poveo sa sobom u smrt

Crkva ima trodelni portal na pročelju zapadne fasade. Pored uobičajenih predstava, poput Strašnog suda, u okviru koga su predstavljene poznate ličnosti hrišćanske vere, poput Jovana Bogoslova, Bogorodice i naravno Hrista, tu se nalaze i prizori koje bi mogle da zbune svakog posetioca ove crkve – predstave mesečnih radova i uz njih znaci zodijaka!

Ovaj prizor mnoge bi naveo da pomisle na nešto pagansko, ali istina je potpuno drugačija, a ono što je zapravo prikazano je potpuno u funkciji hrišćanske dogme i duboko je ukorenjeno na teološkim verovanjima.

Ove predstave zapravo govore o ulozi Hrista kao kosmokratora – tvorca nebeskog i ovozemaljskog vremena. Kroz horoskop, prikazan je tok vremena, ciklus u prirodi, jedna čitava godina, proleće i zima, kao simboli rođenja i smrti.

Prikazani su radovi koji se obavljaju tokom meseci u godini, a iznad njih znaci zodijaka koji se vezuju za izvestan mesec. Na primer, lav je prikazan za mesec jul, devica za avgust, ovan za mart…

Slovenac po rođenju, Srbin u duši: On je komponovao srpsku himnu, a zbog testamenta na ćirilici Austrija mu oduzela imovinu

Predstave radova se takođe mogu dovesti u vezu sa Prvim grehom i padom čovečanstva, kada su Adam i Eva prognani iz raja. Kako bi preživeli, oni su morali da obrađuju zemlju i obavljaju teške poljoprivredne poslove prikazane ovde.

Srednjovekovni čovek i te kako je bio upoznat sa ovakvim teološkim verovanjima pa ne treba da čudi ovakvo predstavljanje.

(Izvor: Dnevno.rs)

PRETHODNA VESTSrbi su prvi FILM ZA ODRASLE snimili 1928. godine: Publika je bila oduševljena, a prvi i jedini put se tada pojavila i čuvena Žanka Stokić
NAREDNA VESTStara srpska kuhinja: Kako se nekada spremalo jelo u Srbiji