Home Vesti (VIDEO) Politička odluka muzičkog takmičenja: Mnogi ni danas ne mogu da prežale...

(VIDEO) Politička odluka muzičkog takmičenja: Mnogi ni danas ne mogu da prežale što “Ludi letnji ples” nije otišao na Evroviziju te godine

2816
0

Festival Beovizija, na kojem se posle devet godina pauze ponovo bira srpski predstavnik na Evroviziji, vrlo često su pratili skandali

Mnogi pevači su svoj loš plasman pravdali time da je ceo događaj izrežiran, a neki izvođači su čak i podnosili tužbe smatrajući da samo sud može da ispravi nepravdu koja im je, kako su navodili, naneta.

Svakako najupečatljiviji skandal dogodio se 2006, a u njega su bili uključeni Flamingosi i crnogorska grupa No nejm. Kako su Srbija i Crna Gora tada još bile jedna država, komšijska zemlja je imala pravo glasa na Beoviziji.

Negodovanje

Članovi žirija RTCG nisu dodelili nijedan poen Flamingosima i njihovoj pesmi „Ludi letnji ples“, pa je tako podgorički boj bend s pesmom „Moja ljubavi“ osvojio prvo mesto. Publika je imala drugačije mišljenje, pa su Ognjen Amidžić, Marinko Madžgalj i Luis s hitom „Ludi letnji ples“ dobili 12.000 glasova, dok je No nejm skupio svega 3.500, ali su Crnogorci ipak proglašeni za pobednike.

Najlepša ljubavna pesma ima veoma zanimljivu priču: Ovako je nastala “Čekaj me, ja ću sigurno”

Predstavnik srpskog žirija Milan Đurđević izašao je na binu i rekao da treba da se preispita regularnost, a publika u Sava centru boj bendu nije dozvolila da otpeva pobedničku pesmu. Negodovanjem i zvižducima oni su sprečili ovo izvođenje i ovacijama na binu vratili Flamingose. Epilog je u najkraćem bio taj da zbog nemogućnosti dogovora između dve države nismo ni učestvovali na Evroviziji.

Ni 2007. nije prošla bez frke. Petoro takmičara koji su izvisili za finale – Mira Škorić, Amadeus bend, Maja Nikolić, Jelena Kovačević i Aleksandra Perović – smatrali su da je telefonsko glasanje publike namešteno i da je na žiri izvršen pritisak. Oni su sazvali konferenciju za štampu i najavili žalbu, dok je Maja podnela i prijavu Odeljenju za privredni kriminal MUP Republike Srbije i Javnom tužilaštvu.

Estradna mafija

Nezadovoljni izvođači su kasnije smirili strasti, čestitali su pobedu Mariji Šerifović, ali su i dalje tvrdili da SMS glasovi nisu regularno prebrojani. Maja je rekla i da treba da se pronađe neko kome je smetao njihov ulazak u finale, optužila „estradnu mafiju“ i navela mogućnost da RTS nije svestan šta se dogodilo. Javni servis je nekoliko dana nakon skandala izdao saopštenje u kojem je odbacio sve navode i koje je ocenio kao oblik pritiska, insistiravši na regularnosti takmičenja i na tome da „neće dozvoliti kompromitovanje festivala“ niti će pristati na vašarsku atmosferu.

Pesma “Šote, mori šote” krije jezivu istinu: Nećete je više pevati, ni naručivati kada saznate njeno značenje

Ana Nikolić i Ivana Selakov pretrpele su štetu 2009. godine. Zbog greške u prebrojavanju glasova publike i žirija, pevačice se nisu našle u finalu. Nešto kasnije, RTS je priznao da je napravio grubi propust i njih dve su naknadno vraćene na spisak finalista. Selakovljeva je pristala da peva u finalu, dok je Ana odbila. Ona je tužila Javni servis, a Viši sud je 2014. presudio u Aninu korist.

Nadamo se da će ova godina proći bez skandala i da će nas najbolji predstavljati na Evrosongu koji će se u maju održati u Izraelu.

(kurir.rs, Youtube)

PRETHODNA VESTZnate li šta je sprža: Ovaj leskovački specijalitet pravi se na poseban način
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 2. MART 2019. GODINE: Vodolije izbegavajte rivalstvo i takmičarsku atmosferu, Škorpije ponekad se treba uklopiti u mišljenje većine, bez suvišnih komentara