Home Vesti (VIDEO) Sedmorica veličanstvenih: Da li ste znali da je najprestižniju nagradu za...

(VIDEO) Sedmorica veličanstvenih: Da li ste znali da je najprestižniju nagradu za filmska ostvarenja dobilo čak sedmoro Srba

1371
0

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu, “Pulicera” čak trojica Srba, a čak sedmoro njih sa naših prostora dobilo je “Oskara”

Oskar je zvanično ime za godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka. Reč je o najcenjenijoj i najdugovečnijoj nagradi u oblasti sedme umetnosti koja se dodaljuje od davne 1929. godine.

5 NAJVEĆIH SRPSKIH ZABLUDA: Ivo Andrić nije dobio Nobela za roman Na Drini Ćuprija, Brankov most se ne zove zbog Ćopića, Zmaj greškom dobio nadimak

Tokom decenija, u različitim kategorijama koje su s vremenom dodavane, dodeljeno je preko 3 hiljade Oskara, a među dobitnicima našlo se i sedam Srba!

Karl Malden – Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu za film “Tramvaj zvani želja” 1951.

Karl Malden – Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu za film “Tramvaj zvani želja” 1951.

Karlu Maldenu pravo ime je bilo Mladen Sekulović. Otac mu je bio Srbin, a majka Čehinja. Snimio je više od 60 filmova, a za “Tramvaj zvani želja” je 1951. dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu postajući tako prvi Srbin kome je dodeljena ova nagrada.

U Beogradu je glumio u filmu “Suton”, a bio je nominovan za Oskara i 1954. za ulogu ostvarenu u antologijskom filmu “Na dokovima Njujorka”. Umro je 2009. u 97. godini života u statusu jedne od poslednjih živih velikana filma.

Dušan Vukotić – Oskar za najbolji kratki animirani film “Surogat” 1962.

Dušan Vukotić – Oskar za najbolji kratki animirani film “Surogat” 1962.

Dušan Vukotić je bio filmski reditelj, scenarista, animator i profesor na Filmskoj akademiji u Zagrebu, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Pored animiranih Dušan Vukotić je realizovao niz dokumentarnih, informativnih, televizijskih, reklamnih i tri dugometražna igrana filma.

Oskara je dobio 1962. za najbolji kratki animirani film “Surogat”, a uspeh je bio toliko veći time što je postao prvi dobitnik nagrade koji je rođen van SAD (Karl Malden je rođen u Čikagu).

Preminuo je od infarkta 1998. u Zagrebu.

Stojan Stiv Tešić – Oskar za najbolji originalni scenario za film “Breaking Away” 1979.

Užičanin Stojan Stiv Tešić u Ameriku se sa roditeljima preselio kada mu je bilo 14 godina. Smestili su se u istočnom Čikagu, Indijana i Tešić je kasnije diplomirao na Univerzitetu Indijana, na odseku za slavistiku i rusku književnost.

Pišući i za pozornicu i za ekran, doživeo je mnoge velike uspehe. Oskara za scenario filma “Breaking Away” dobio je 1979. a film je, preveden kao “Četiri prijatelja”, jugoslovensku premijeru imao je upravo u Užicu, po Stivovoj želji.

Bio je rođeni brat Nađe Tešić (1939—2014), srpske spisateljice. Umro je od srčanog udara, u svojoj 53. godini, u Sidneju, Nova Škotska, država Kanada.

Zoran Perišić – Oskar za specijalno dostignuće za film “Supermen” 1979.

Zoran Perišić – Oskar za specijalno dostignuće za film “Supermen” 1979.

Godina 1979. ostaće upamćena i po još jednom Srbinu koji je dobio Oskara. Zoran Perišić je rođeni Zemunac odrastao u Prokuplju. Oskara je dobio za specijalno dostignuće (kako se tada zvala nagrada za specijalne efekte) za hit “Supermen” Ričarda Donera. Dobio je nadimak – “Čovek koji je naučio Supermena da leti”, a sam izum letenja na velikom platnu po njemu je nazvan “Zoptic”.

Sarađivao je i na kultnom filmu Stenlija Kjubrika “2001. Odiseja u svemiru”. Često dolazi u Beograd gde se bavi pedagoškim radom.

Mirko Kovačević – Oskar za tehnička dostignuća 2007.

Inovator na polju filmske kamere, inženjer optike i elektronike Mirko Kovačević, osvojio je “tehničkog” Oskara 2007. godine za FI+3 sistem koji reguliše tri funkcije svakog objektiva na filmskim kamerama. Nagradu je na 79. dodeli podelio sa kolegom Hauardom Prestonom.

Dr Dejan Ilić – Oskar za tehnička dostignuća 2008.

Svega godinu nakon Mirka Kovečavića istog Oskara dobio je još jedan Srbin. Profesor dr Dejan Ilić iz Selevaca kod Smedereva je naučnik iz oblasti fizičke hemije, mikroračunarstva, elektronike, nagrađivani menadžer i profesor Univerziteta u Gracu.

Sportisti, oskarovci, pulicerovci: Ovo su 10 NAJPOZNATIJIH SRBA na svetu!

Ilić je od 2006. na čelu firme “Ari”, lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme. Kompanija Ari je pod rukovodstvom profesora Ilića do sada dobila 13 svetskih priznanja za svoje proizvode.

Poslednji i najznačajniji je Oskar za tehničko dostignuće 2008. godine. Reč je o proizvodu Arimaks koji daje svetlo uz čiju pomoć mogu da se vide detalji koji običnim okom nisu vidljivi. Proizvod se primenjuje u filmskoj industriji, ali i u medicini, automobilskoj industriji, kod sigurnosnih sistema…

Đorđe Milašinović – Oskar za najbolje vizelne efekte za film “Knjiga o džungli” 2017.

Đorđe Milašinović se nalazio u ekipi koja je nagrađena Oskarom za vizuelne efekete u ostvarenju “The Jungle Book” 2017. godine. Reč je bila o njegovom prvom projektu, a od tada ovaj talentovani mladić je radio na nekim od najskupljih i najpoznatijih filmova kao što su “Osvetnici – Rat beskraja”, “Pirati sa Kariba – Salazarova osveta”, “Planeta majmuna – Rat”…

(dnevno.rs, Wikipedia, Youtube, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTPriča o voljenom čika Jovi Zmaju: Nesrećna sudbina čoveka koji je nadživeo svoju decu
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 1. MART 2019. GODINE: Blizanci ako se previše uživljavate u ulogu »dežurnog kritičara«, očekuju vas negativne reakcije, Bikovi rizik prepustite drugima, izbegavajte sumnjive ponude