Home Običaji Vrbica je najlepši dečji praznik radosti: Evo zašto treba da idete na...

Vrbica je najlepši dečji praznik radosti: Evo zašto treba da idete na reku i šta sve treba da uradite sa cvećem

2164
0

Na ovaj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom

Lazareva subota je posvećena uspomeni na dan kada je Isus Hristos vaskrsao vernika Lazara, koji je pre toga četiri dana bio mrtav.

Nekada se na Lazarevu subotu odlazilo po vrbove grančice, koje su već ranije stariji nasekli, onda su se vraćali u crkvu gde se vršilo osvećenje Vrbice. Ona je deljena deci, a ona su njom kitila kuće.

Neko na ovaj dan odlazi na reku da se umije, onda je stavljao kamičak na nogu i bacao što dalje govoreći: “Koliko sam ovaj kamen bacio, toliko zmija daleko od mene bila.”

Cvetna nedelja Velikog posta: Evo šta nikako ne smete da uradite

Na ovaj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Ponegde devojke u grupama idu od kuće do kuće i pevaju pesme koje se zovu “Lazarke”. Ovaj dan je praznik dece koja svečano odevena nose zvončiće oko vrata. Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko”.

Na današnji praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe.

Da smo živi i zdravi 100 godina: Evo zašto ne treba nazdravljati sa čašom vode

Vrbove grane koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Praznik Cveti slavi se u čast ulaska Isusa Hrista u Jerusalim. Celog tog dana držao je propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitaniju.

(Izvor: Republika, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTSistem tri koverte: Beograđanin otkrio kako sa platom od 42.000 dinara uspeva da uštedi 1.000 evra za tri meseca
NAREDNA VEST(FOTO) Brkovi i naočari u prvom planu: Zoran iz Kraljeva postao hit, svaki dan objavljuje selfije, a za noć ga zapratilo više od 20 hiljada ljudi