Home Vesti Zašto se u Srbiji kaže “pijan kao majka”: Rakiju pijemo, njome ispiramo...

Zašto se u Srbiji kaže “pijan kao majka”: Rakiju pijemo, njome ispiramo grlo, previjamo i čistimo rane, ali svi se pitaju odakle taj izraz

2541
0

Teško da bi vam ovo palo na pamet

Šljivovica, jabukovača, vilijamovka, lozovača, kajsijevača, dudovača, travarica, dunjevača, i tako dalje… Teško bi Srbi zamisliti život bez rakije.

Nacionalno piće i piće prvog izbora peče se u našoj zemlji od pamtiveka, ali bi se moglo reći da i nije samo piće. Nju pijemo, ali njome i ispiramo grlo, previjamo i čistimo rane, dezinfikujemo kuću, peremo prozore.

Rakija, sarma, narodnjaci, promaja: Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu

Verovalo se i da ona leči glavobolju i zubobolju. Ujutro se pila pre velikih poslova da bi čovek dobio energiju, takođe je bio običaj da se vojnicima daje rakija, jer se smatralo da to dobro utiče na ishod bitki.

Rakija nam pomaže da zaboravimo, da zaspemo, da se lakše probudimo, da se nasmejemo… A upravo zahvaljujući toj njenoj multifunkcionalnosti verovatno je nastao i izraz – “pijan k’o majka”, koji upotrebljavamo da bismo opisali nekoga ko se jako napio. Mada ovo često izgovaramo i čujemo, mnogi ne znaju poreklo ovog izraza.

Rakija bolja od leka: Čudesni srpski napitak rešava OVIH 10 zdravstvenih problema

Prema jednoj verziji, ovaj izraz potiče od činjenice da se nekada, kada su se žene porađale u kućama, kada bi porođaj bio problematičan i trajao dugo ženama davala rakija, da bi umanjila bolove. Boljeg anestetika u to vreme nije bilo!

Postoji i drugo tumačenje, koje tvrdi da je ovo, zapravo, skraćena verzija od izraza “pijan k’o majka zemlja” pošto biti pijan u našem jeziku može da znači i natopljen ili napojen.

(Izvor: srbijadanas.com, Wikipedia)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 30. JANAUR 2019. GODINE: Bikovi očekuju vas različiti problemi u komunikaciji sa poslovnim partnerima, Lavovi prijaće vam dodatna angažovanost ili neka sportska aktivnost
NAREDNA VESTOni su proslavili Profesionalca: Bogdan Diklić zaplakao zbog Bate Stojkovića, a za sve je kriva posveta na satu “Longines”