Home Vesti Građani hrle na lečenje: Za ovo mesto u Srbiji kažu da leči...

Građani hrle na lečenje: Za ovo mesto u Srbiji kažu da leči teške zdravstvene probleme

1393
1

Lekovite vode na jugu Srbije razbijaju kamen u bubregu, leče hemoroide, ekceme, glavobolju i vid

Kladenac lekovite vode koja izvire iz kamena u Cerevajki kod Preševa, sve više pohode Albanci sa juga Srbije i Srbi iz Kosovskog pomoravlja.

Nadomak alternativnog administrativnog prelaza prema Kosmetu namernici i usputni prolaznici pune balone i kanistere, jer veruju da voda iz kamena podstiče razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega i mokraćnih kanala. Meštani Cerevajke i okolnih sela pričaju da voda leči hemoroide i ekceme.

Ova biljka leči i najopasnije bolesti: Evo kako se od nje pravi čaj, sok i lekoviti med

– Godinama sam patio zbog kamena u bubregu. Poslušao sam komšiju i počeo da pijem ovu lekovitu vodu. Pre dve godine kamen je uz sukrvicu izašao i srećan sam što sam se ratosiljao danonoćne more – veli Nedžat Ajdini iz Preševa.

SRPSKI OBIČAJI I MISTIČNE RADNJE: Ajd za zdravlje, porod, imovinu i sreću!

Blagotvoran je i izvor lekovite vode u Kržincu kod Vladičinog Hana, jer umivanjem seljanima dobrano popravlja vid. Isceliteljska svojstva pripisuju se i obližnjem blatu koje isceljuje rane. Pripoveda se da je ne tako skoro voz zakačio zaprežne kola, odbacio i teško povredio vola, koji je sav bio u ranama. Tek kada je vo legao u kaljugu, povrede su izlečene.

Od prirode natkana stena u Lepenici kod Vladičinog Hana iznedrila je vodu koja čini čuda: rasteruje glavobolju i poboljšava vid. Kladenac je u steni na visini od 15 metara, ali je voda sprovedena crevom.

– Stena ima dva otvora. U jednom je isposnica crkve Svete Petka, a u drugom izvor lekovite vode. Često zahvatam vodu. Kada se umijem, danima me ne muči nesnosna glavobolja – priča Leposava Milić uz Vranja.

(espreso.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 12. APRIL 2019. GODINE: Device nemojte dozvoliti da u vama preovladaju neskromne želje ili potreba za dominacijom, Vage budite pažljiviji u komunikaciji sa saradnicima
NAREDNA VESTNaša srednjovekovna dinastija Nemanjića obiluje ovim imenom: A znate li zašto je svaki od njih bio Stefan?