Home Vesti Kako su mlade počele da nose veo: Ukoliko ste mislili da je...

Kako su mlade počele da nose veo: Ukoliko ste mislili da je razlog lep, onda ste se prevarili

2502
0

Zastupljeni su mnogi svadbeni običaji, ali razlog nastanka ovog je sve samo ne romantičan

Venčanje bi trebalo da predstavlja najsrećniji dan u životima mlade i mladoženje. Organizacija svadbe, muzika, veselje i restoran, su nekako uvek u drugom planu u odnosu na mladino biranje venčanice i svetla pozornice koja su uperena ka njoj tog posebnog dana.

(VIDEO) Ovako se balira slama: Mlada poljoprivrednica oduševila snimkom sa livade

Za svaku mladu se kaže da je najlepša mlada, i jeste, tog njenog dana isijava njena posebnost i samopouzdanje. Međutim, da li se ikada zapravo zapitali šta znače svi ti običaji kojih se tako lakomisleno pridržavamo?


Zastupljeni su mnogi svadbeni običaji, ali razlog nastanka ovog je sve samo ne romantičan

Mlade veo nose još od Rimskog doba, iako razlog za to nije baš bajkovit i romantičan, kako smo mislili. U to vreme, žene su od glave do pete bile prekrivene crvenim plaštom. Plašt je trebalo da predstavlja mladu u vatri, kako bi ona odbila i zastrašila sve zle duhove koji bi želeli da bace kletvu na par.

Srpski svadbeni običaji: 7 stvari koje mlada mora da uradi kako bi brak bio srećan i dugovečan

Tokom vremena i menjanja mode, mlade su počele da nose samo veo kako bi se zaštitile od ovih zlih duhova. Do današnjeg vremena, veo nose i iz razloga da sakriju lice pred mladoženjom kod ugovorenih brakova.

Danas, najčešće, veo predstavlja više aksesoar i ukras, nego što simbulizuje stare običaje. Izuzetak možemo pronaći u jevrejskoj kulturi, gde mlade nose veo kako bi se javnosti pokazalo da mladoženja ne ženi mladu samo zbog njenog fizičkog izgleda. U svakom slučaju, nama je svaka mlada najlepša, a veo, makar izgledom, je nežan, romantičan i bajkovit detalj svakog venčanja.

(stil.kurir.rs, Pixabay)

PRETHODNA VEST(VIDEO) “Kakvi civili dođavola? To je sve srpsko maslo! Uništi cilj!”: Ovo su transkripti najvećeg NATO zločina na Kosovu kako je pilot spržio kolonu sa decom i starcima
NAREDNA VESTSigurno ste se pitali 100 puta: Evo zbog čega se sveštenicima ljubi ruka