Home Običaji Aranđelovdan je druga najveća srpska slava: Za ovaj praznik vezuju se 2...

Aranđelovdan je druga najveća srpska slava: Za ovaj praznik vezuju se 2 zablude, a po ovome se može odrediti kakva će biti godina

2318
0
Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti.
Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti.

Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici 21. novembra slave Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.

Aranđelovdan je, po brojnosti vernika koji ga slave, druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole. Ovaj svetac predstavljen je na ikonama tako da u svojoj desnoj ruci drži koplje, koje upire protiv Lucifera. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Arhangel Mihailo prvi je među anđelima i vojvodama nebeske vojske, a njegovo ime na jevrejskom znači “ravan Bogu”.

Tradicionalno i prema običajima: Ovako se pravilno slavi slava

Za praznik Svetog Arhangela Mihaila vezuju se dve velike zablude – da je jedini živi svetac i da se na ovaj dan ne sprema žito.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Običaj koji valja ispoštovati: Evo šta raditi sa brojanicom kada se pokida!

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svecem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ove godine pada u sredu pa onda hrana treba da bude posna, a žito je obavezno.

“Žito za slavu se ne donosi za sveca već za naše upokojene pretke”, objašnjava sveštenik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Gligorije Marković.

(Izvor: Stil, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Šapcem trči jedan divlji vepar: Panika na ulicama, niko ne zna gde se sakrio
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 21. NOVEMBAR 2018. GODINE: Jarčevi vaše ideje nailaze na pozitivnu reakciju, Blizanci ako imate želju da diktirate različita pravila ponašanja, indirektno ugrožavate svoje poslovne veze