Home Vesti Beogradska kraljica saobraćaja: Evo zbog čega se petlja zove baš Mostarska

Beogradska kraljica saobraćaja: Evo zbog čega se petlja zove baš Mostarska

2056
0

Mostarska petlja danas je nezaobilazna gradska saobraćajnica, a njena izgradnja vezana je za vreme s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka

Na mestu Mostarske petlje nekada je bio kružni tok – Mostar je dobio ime po mostu koji je svake godine odnosila nabujala Mokroluška reka.

Tada je kroz glavni grad prošao auto-put, a petlja je, za početak, imala ”zadatak” da zbunjuje gradske šofere, koji je tek trebalo da nauče kako da se snađu u novonastalom lavirintu.

Najbolji gradonačelnik u istoriji Beograda: Živeo u prizemnoj kući, nije imao sekretaricu, službeni auto, šofera, a izgradio je pola današnje prestonice!

Podsećamo, u to doba još nije bilo puteva koji su imali više traka u jednom pravcu, pa je prestrojavanje mnogim vozačima bila velika nepoznanica.

Mostarska petlja

Uostalom, ovaj deo grada nosio je naziv Mostar i pre izgradnje petlje, mada mnogi sadašnji stanovnici prestonice misle da je ime vezano isključivo za završetak Gazele i neobični raspored saobraćajnica koje su vijugale ispod mosta.

Pa ipak, ”Mostar” je dobio ime znatno ranije. U sećanjima starih Beograđana dugo je ostala priča kako je nekada, trasom auto-puta, odnosno današnjom Ulicom Franše d’Eperea tekla Mokroluška reka. Ona je povezivala izvore iz Malog Mokrog Luga i praveći vodotok kroz ovu kotlinu ulivala se u Savu ispod današnje petlje.

Sada je ta reka kaptirana i teče ispod ulice, kroz podzemni kolektor. To je armirano-betonski tunel dimenzija 5,5 sa 5,5 metara. Voda i danas huči tuda, ali daleko od očiju Beograđana.

Mokroluška reka je krajem 19. i početkom 20. veka s proleća umela da nabuja i da odnese drveni most kojim su ondašnji varošani prelazili ka Senjaku. Kako su svake godine posle bujica nanovo morali da popravljaju most, tako su stari žitelji našeg grada ovo mesto i prozvali – Mostar.

(srbijadanas.com Youtube printscreen)

PRETHODNA VESTPrva škola sporta u Srbiji bilo je mačevanje: Ova 2 velika srpska književnika bili su prvi učenici
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 14. MART 2019. GODINE: Bikovi izbegavajte raspravu oko poslovnih interesa, Device nečije prisustvo u vama budi lavinu pozitivne energije i osećanja