Home Vesti Da smo živi i zdravi 100 godina: Evo zašto ne treba nazdravljati...

Da smo živi i zdravi 100 godina: Evo zašto ne treba nazdravljati sa čašom vode

1665
0

Čak i ako niste neki ljubitelj alkohola, ovo “pravilo” znate – nikada se ne nazdravlja čašom vode

Iako vam se ovaj “zahtev može učiniti glupim ili tek kao još jedan razlog da se “malo cugne” iza njega se zapravo krije drevno i nimalo naivno verovanje.

Koren ovog običaja nalazi se u Antici. Naime, stari Grci su verovali da, kada čovek umre, njegova duša odlazi u podzemni svet – Had. U njemu se nalazi tužna ravnica obrasla bledim divljim cvećem. Tom ravnicom teče pet reka: ledeni Stiks – reka mržnje, Aheron – reka bola, Kokitus – reka jadikovanja, Flegeton – reka vatre i Leta – reka zaborava.

Čak i ako niste neki ljubitelj alkohola, ovo “pravilo” znate – nikada se ne nazdravlja čašom vode

Kada duša pokojnika dođe u Had, pije iz Lete kako bi zaboravila prošlost i patnje u prethodnom životu. Oni koji su verovali u reinkarnaciju verovali su i da duše piju iz ove reke kako bi zaboravile preađašnji život i bile spremne za novi.

Upravo tu, veruje se, leži koren običaja da se nikada ne nazdravlja čašom vode. Na taj način, onoga ko to čini, snašao bi prerani zaborav i sudbina gora od smrti.

(dnevno.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTSrbin ili Srbijanac? Konačno je poznato zašto jedni kažu Srbin, a drugi Srbijanac
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 20. DECEMBAR 2018. GODINE: Vodolije delujete vešto u u poslovno-finansijskim dogovorima, Ovnovi pažljivije birajte saradnike od poverenja