Home Tradicija Danas je Sveti prorok Naum: Za ljubav svojih najmilijih uradite ovo

Danas je Sveti prorok Naum: Za ljubav svojih najmilijih uradite ovo

1651
0

Jedan od 12 malih proroka Svetog pisma, Sveti Prorok Naum, opisao je kraj asirskog carstva, i njegov glavni grad, Ninivu

Dan posvećen sećanju na Svetog Proroka Nauma i Svetog Filareta Milostivog Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas.

Jedan od 12 malih proroka Svetog pisma, Sveti Prorok Naum, opisao je kraj asirskog carstva, i njegov glavni grad, Ninivu, u živom poetskom stilu. Njegova knjiga, po njemu je i nazvana Knjiga proroka Nauma.

Pravoslavna crkva
Dan posvećen sećanju na Svetog Proroka Nauma i Svetog Filareta Milostivog Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas

Naime, malo se zna o njegovom ličnom životu i njegova dela uzimaju se kao proročanstvo ili kao istorija. Pretpotstavlja se da su njegovi spisi zapisani oko 615. p.n.e, neposredno pred pad Asirije.

Rodom je iz plemena Simeonova, iz mesta Elkesema od one strane Jordana. Živeo je sedam stotina godina pre Hrista. Na dve stotine godina posle proroka Jone prorekao je propast Ninive.

Od propovedi Jonine Ninevićani behu se pokajali, zbog čega ih Bog poštedi i ne pogubi. No vremenom oni zaboraviše milost Božju i ponovo se pokvariše.

(espreso.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VESTDeda Hrvat poludeo kada je čuo ko je najbolji na svetu u vaterpolu: J***m ti mater! I tebi i njoj! U mojoj kući si našla da je spominješ!?”
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 15. DECEMBAR 2018. GODINE: Vage konzumirajte više tečnosti, Blizanci izbegavajte raspravu oko poslovnih interesa