Home Tradicija Šta se radi sa starim jajetom: Koja je sudbina prošlogodišnje „čuvarkuće“

Šta se radi sa starim jajetom: Koja je sudbina prošlogodišnje „čuvarkuće“

10156
0

Čuvarkuća je prvo ofarbano jaje za Uskrs, čuva se tokom cele godine, dok ne stigne novo. A onda?

Prvo obojeno jaje u domaćinstvu naziva se čuvarkuća jer, kako mu samo ime govori, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla.

„Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo… jer su naša vera i običaju, u stvari, čuvari naših ognjišta“.

Čuvarkuća čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla: Zašto u nekim krajevima Srbije deci trljaju obraze tim jajetom?

U mnogim mestima u Srbiji, jaje od prošle godine se pušta niz reku. Tamo gde nema uslova, spaljuje se. Ako ni to ne možete, nosi se u lokalni hram, da oni to stave u svoju peć.

Zašto se farbaju jaja?

Kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

DA BUDU NAJLEPŠA: Pet ludih načina da ofarbate jaja za Vaskrs!

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice.

(Izvor: beogradskiportal.rs, Wkipedia)

PRETHODNA VESTDA BUDU NAJLEPŠA: Pet ludih načina da ofarbate jaja za Vaskrs!
NAREDNA VESTDanas je Veliki petak: Pravoslavni običaji za najtužniji dan svih vernika!