Home Vesti Danas je Vlasovdan: Ako vam se danas dogodi ovo, prati vas blagoslov...

Danas je Vlasovdan: Ako vam se danas dogodi ovo, prati vas blagoslov zaštitnika životinja

1199
0

Sveti Vlasije, u Dubrovniku još poznat i kao Sveti Vlaho, bio je hrišćanski episkop koji je živeo krajem 3. i početkom 4. veka

Njegov praznik u našim krajevima još se zove i Vlasovdan.

Sveti Vlasije upamćen je kao bogobojažljiv i krotak čovek koji je ipak našao snage da progovori protiv nepravde i ustane protiv mučitelja.

Vlasije je bio episkop Sevastije, grada poznatog kao neznabožačkog u kome je živeo veoma mali broj hrišćana kojima je on bio uzor i uzdanica.

Kada je otpočeo veliki progon hrišćana krajem 3. veka, mučitelji su stigli i do Sevastije i vernika pod rukovodstvom Svetog Vlasija. Ovaj svetitelj je hrabrio svoje hrišćane, posećivao ih je u tamnicama i nije se odvajao od njih sve do sudnjeg časa.

Sveti Vlasije, u Dubrovniku još poznat i kao Sveti Vlaho, bio je hrišćanski episkop koji je živeo krajem 3. i početkom 4. veka

Nakon što je grad ostao potpuno bez hrišćana jer su jedni ubijeni, a drugi pobegli, svetitelj se povukao na obližnju planinu i potpuno se posvetio molitvi. Predanje kaže da su ga sve divlje zveri čuvale i pored njega se ponašale kao pitome.

Ipak, posle nekog vremena Svetog Vlasija su pronašli njegovi gonioci i poveli na sud. Prema legendi, na putu do tamo, svetitelj je izlečio bolesnog dečaka i spasao domaće životinje od vukova.

Sveti Vlasije bio je jako mučen i na kraju je ubijen 316. godine.

Narod se danas moli Svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zveri, a njegov kult se povezuje sa obožavanjem staroslovenskog boga Velesa. Na Zapadu mu se mole još i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Iz ovog razloga, u nekim krajevima Srbije, danas niko ne upreže stoku niti sa životinjama bilo šta radi kako ne bi uvredio svetitelja.

Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale. Slično, veruje se da onoga kome danas bilo koja životinja priđe, bilo da se mazi ili traži hranu, čeka uspešna i bogata godina.

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na današnji dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite sveću.

(Wikipedia)

PRETHODNA VEST“Kazanova” srpskog glumišta, duhovit i sa jednom tajnom: Mihajlo Bata Paskaljević ženio se čak 7 puta, a žene su ga obožavale
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 25. FEBRUAR 2019. GODINE: Bikovi izbegavajte situacije koje vas iscrpljuju ili psihološki opterećuju, Blizanci preterujete sa ambicioznim planovima i različitim zahtevima