Home Vesti Glumio je policajca u filmu Balkanska međa, a nekada je bio popularniji...

Glumio je policajca u filmu Balkanska međa, a nekada je bio popularniji od Miloša Bikovića: Vinetua iz Leskovca obožavaju Nemci i Rusi, dok su mu Bugari posvetili pemu “Brate Gojko”

SHARE

Poznati glumac, kaskader i reditelj Gojko Mitić, rođen je 13. juna 1940. godine u selu Strojkovcu kod Leskovca

Posle niza uloga u uspešnim filmovima, danas živi u Berlinu, a put njegove karijere učinio ga je najpoznatijim indijancem Istočne Evrope. Igrao je i policajca u filmu „Balkanska međa“ sa Milošem Bikovićem.

Gojko Mitić je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih glumaca u državama Istočne Evrope. Posebno je bio popularan u Istočnoj Nemačkoj i Rusiji. Upravo zato tamošnji mediji danas na društvenim mrežama podsećaju na njegov rođendan.

Detinjstvo je Gojko proveo rodnom selu Strojkovcu, a potom se preselio za Beograd gde je studirao.

(VIDEO) Vinetu iz Leskovca: Najveća zvezda u Nemačkoj, Indijanci su ga gledali kao svog junaka, a čak jedan asteroid nosi njegovo ime

Šezdesetih godina prošlog veka, učestvovao je, često kao kaskader, u brojnim filmovima stranih produkcija.

Početak prave velike karijere usledio je pošto je izabran da tumači glavnu ulogu u istočnonemačkom filmu Sinovi velike medvedice.
Film je ostvario ogroman uspeh. Gojko je nastavio da dobija glavne uloge u avanturističkim filmovima u kojima je gotovo uvek glumio indijanca.

Poslednjih godina glumi u filmovima i radi u pozorištu. U filmu Balkanska međa sa Milošem Bikovićem igrao je policajca.

Bugarska grupa „Hipodil“ mu je nedavno posvetila pesmu Brate Gojko.

(rts.rs, Youtube, Twitter screenshot, Wikipedia)