Home Istorija Hitlerov poklon Jugoslaviji: I danas ponosno stoji u Beogradu i svako ko...

Hitlerov poklon Jugoslaviji: I danas ponosno stoji u Beogradu i svako ko poseti AVALU mu se divi

3316
0

Samo što nisu znali u šta zapravo gledaju!

Ovom prilikom vam skrećemo pažnju na jednu neobičnost ove planine. Naime, Avala je cela pošumljena listopadnim drvećem. Ima tu hrastova, topola, kestena, čak i poneke divlje jabuke i kruške… I samo dva reda zimzelenih čempresa koji oivičuju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku.

Bizarne tužbe kod Srba: Tužio ženu jer ga tera na seks, lažni ujedi psa i ratovi starleta

Upravo ti čempresi poklon su nemačke vlade na čijem je čelu tada bio Adolf Hitler, Kraljevini Jugoslaviji sa izričitom molbom da budu posađeni u okviru kompleksa kao simbol mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su bile u sukobu tokom Prvog svetskog rata.

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljsku. Parola projekta bila je “sukobljeni u ratu – sjedinjeni u smrti” i imala je za cilj podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.

Ovo je prvo što vidite kada se približavate Beogradu: Bio je remek delo arhitekture, srušio ga NATO, a opet je postao jedan od simbola prestonice

Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

Nažalost, danas znamo da je sve bila farsa… A četinari na Avali ostali su kao nemi podsetnik toga.

(Beogradske opštinske novine, Youtube printscreen, dnevno.rs)

PRETHODNA VESTTajna kutije za nakit: Princeza Dajana doživela najveću izdaju dve nedelje pred venčanje
NAREDNA VESTMUDROSTI GENIJA: Rečenice koje je izgovorio Lav Tolstoj OTKRIVAJU TAJNU srećnog života!