Home Istorija Najskuplja u kafani: Istine i zablude o pesmi Pukni zoro (VIDEO)

Najskuplja u kafani: Istine i zablude o pesmi Pukni zoro (VIDEO)

17234
0

Mnogi su mislili je napisana za “Gvozdeni puk” u Prvom svetskom ratu, ali istina je malo drugačija

Pesma “Pukni zoro” već nekoliko godina je ona “najskuplja” u kafani. Uz nju plačete zbog života, ljubavi, otuđenosti i svega što vas tišti, a često se može čuti i na važnim utakmicama kao podsticaj sportistima da daju maksimum i “poginu” časno.

S rastom popularnosti pesme, pojavila se i informacija da je napisana za “Gvozdeni puk” u Prvom svetskom ratu, ali istina je malo drugačija. Autor je Slovenac Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko, koji je radio muziku za filmove “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se”.

– Čuo sam za tu urbanu legendu koja se stvorila oko nje. U stvari, ima više urbanih legendi. Jedna je da je pesma nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala u Prvom svetskom ratu na Kajmakčalanu. To nas je zabavljalo. Pratiš uspeh pesme koja je izašla iz svojih okvira. Bila je napravljena za film, pa je otišla u kafanu, pa iz kafane svuda. To čovek ne može da prati. To me i raduje i mnogo mi znači. U neku ruku je to jedino što autor poželi. Narod je tu pesmu uzeo kao svoju i to je vrhunac autorstva – kazao je Manjifiko za Blic.

Slovenac je priznao da pesmu nikada ne bi mogao da napiše da mu je neko baš tražio da bude takva da dirne narod u žicu.
– Isključivo je rađena za potrebe filma. I sam film je imao takav sadržaj. Kada smo pričali sa Bjelom šta nam je potrebno, on je rekao da su u filmu ljudi koji su preživeli Prvi svetski rat i sećaju se sa nekom setom tih vremena, srećni što su ostali živi i nesrećni što njihovih prijatelja nema. Tema mi je bila jako bliska, jer mi je deda bio Solunac. Na početku se pesma zvala, dok je samo bila instrumental, “Za Dušana” to jest za moga dedu, a posle nekih mesec dana smo napisali tekst. Međutim, pesma je našla svoj put u kafanu. Tako je bilo i sa pesmom “Samo malo”.

Nasmejao se i na činjenicu da je “Pukni zoro” najskuplja pesma u kafani.
– Moji prijatelji Romi su mi rekli: “Manjifiko, svaka čast! najskuplja pesma. Posle ponoći kad je zasviramo samo lete pare”. Pusti se suza i sve. Pa, kako da mi ne bude milo i drago – priznao je Manjifiko.

(Izvor: Blic, foto: Youtube)

PRETHODNA VESTJavno-tajnu aferu gledala je milionska publika u bivšoj Jugoslaviji: Volela je Jataganca u “Boljem životu”, a privatan život joj je obeležila ljubav sa ovim čovekom
NAREDNA VESTNarodna verovanja: Svi znamo šta znači kada nas zasvrbi levi dlan, ali malo ko kada su u pitanju UŠI, LAKAT ili PRSTI!