Home Vesti Iskusne domaćice vas savetuju: Kako da vaša zimska jakna posle pranja izgleda...

Iskusne domaćice vas savetuju: Kako da vaša zimska jakna posle pranja izgleda kao nova

2633
0

Polako nam stiže zima, pa je došlo i vreme da izvučemo zimske jakne iz ormara

Iskusne srpske domaćice imaju genijalan trik za sprečavanje stvaranja grudvica prilikom pranja perjanih jakni. I ne može biti jednostavniji!

Na etiketama mnogih perjanih jakni stoji upozorenje da ne smeju prići ni blizu veš mašine nego da treba da se nose na hemijsko čišćenje, dok je za neke mašinsko i ručno pranje ipak dozvoljeno. Međutim, prilikom pranja u mašini na većini jakni se pojave grudvice perja, što u velikoj meri otežava sušenje. Žene sa foruma ana.rs za ovaj problem imaju genijalan trik.

Hit oglas devojke sa sela koja traži muža: “Prednost za one što znaju da voze traktor i barataju mašinama, dečkići koji briju noge i međunožje STOP!”

Jedna devojka postavila je pitanje kako da pravilno održava svoju zimsku jaknu jer joj se prilikom pranja u mašini na 30 stepeni potpuno “izgrudvala” i “izduvala”. Evo koji savet je dobila.

– Sve perjane jakne perem sa tri teniske loptice, to je pravilo. Čak i na jednoj jakni iz Amerike na etiketi na unutrašnjoj strani stoji detaljno objašnjenje. Kasnije ide u sušilicu sa sve tim lopticama (možete ovaj korak i preskočiti ako nemate sušilicu), i bude sasvim normalnog oblika kad se osuši, kao i pre pranja – napisala je jedna korisnica foruma ana.rs, a mnoge su se odmah složile da ovaj trik zaista “radi”.

Iskusne srpske domaćice imaju genijalan trik za sprečavanje stvaranja grudvica prilikom pranja perjanih jakni

“Rastrese perje i jakna bude u početnom stanju kad se izvadi iz mašine i osuši. Ne skupljaju se gromuljice kao kada se pere bez loptica”, pojasnila je druga članica.

Najbitniji običaji kod Srba: Šta se radi kod gradnje kuće, a šta kod kumovanja

Pored teniskih loptica bez kojih više nećete nikad prati zimske jakne, evo još nekoliko korisnih saveta.

Nemojte prati više jakni odjednom

Perjana jakna se tokom pranja naduje i zauzme većinu prostora unutar bubnja stoga nemojte prepuniti mašinu i perite samo jednu jaknu.

Ne koristite klasični deterdžent

Poželjno je da jakne od perja perete s tečnim deterdžentom za osetljivo rublje ili pak specijalizovanim deterdžentom za ovaj tip odeće.

Program za osetljivo rublje

Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvek birajte one za osetljivo rublje tokom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

Izbegavajte centrifugu

Jakne od perja ne morate da perete više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete nemojte koristiti centrifugu.

(Pixabay)

PRETHODNA VESTSaznajte iz prve ruke: Evo koliko dugo možete čuvati hranu u frižideru
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 11. NOVEMBAR 2018. GODINE: Ribe voljena osoba negoduje i osporava vaše ponašanje, Vage donosite racionalne odluke, ali ponekad treba postupiti po insitinktu