Home Vesti Jeziva tajna sela kraj Smedereva: Nijedan muškarac ne bi poželeo tu da...

Jeziva tajna sela kraj Smedereva: Nijedan muškarac ne bi poželeo tu da živi

2653
0

Malo naseljeno mesto pored Smedereva, već dva veka nosi naziv Udovice

U njemu sada živi u proseku 130 udovica na 2 000 stanovnika. Iako se meštani trude da njihovo selo bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednom: po broju udovica.

Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mestu u Srbiji.

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

(VIDEO) Srpsko selo sa strašnom tajnom: Zašto su skoro sve žene udovice je prava misterija

Prema drugom predanju, postojala je žena koju su meštani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice.

Malo naseljeno mesto pored Smedereva, već dva veka nosi naziv Udovice

Ali, Udovice je poznato i po još jednoj zanimljivosti: po najbolje uređenim grobljima.

Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mesto Udovice ima najbolja groblja.

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nije na mestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gde je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

Smrdići, Kurići, Donje Brijanje: Ovo su neka od najčudnijih naziva sela u Srbiji

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. g imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika.

Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici. Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice.

(Pixabay)

PRETHODNA VESTDa li ste sujeverni: Evo šta se krije iza broja 13, kucanja u drvo, pokrivanja ogledala dok spavamo…
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 7. MART 2019. GODINE: Ovnovi izbegavajte konfliktne situacije i javnu raspravu, Blizanci ostanite dosledni u svojim namerama