Home Istorija Kad genijalac pohvali komičara: Ajnštajn i Čaplin bili su prijatelji, a njihov...

Kad genijalac pohvali komičara: Ajnštajn i Čaplin bili su prijatelji, a njihov zajednički dolazak na premijeru filma “Svetlosti velegrada” jedan je od najupečatljivijih događaja Holivuda

2567
0

Albert Ajnštajn je jednom prilikom rekao da je Čarli Čaplin jedina osoba koju bi želeo da upozna

A onda se slavnom naučniku i ta želja ostvarila…

Alberta Ajnštajna i Čarlija Čaplina upoznao je direktor “Universal studija” Karl Leml. Priča kaže da su dvojica genijalaca odmah pronašla zajednički jezik. Nije prošlo mnogo, a Čaplin je Ajnštajna i njegovu ženu Elsu pozvao na večeru i bio je to početak “jednog divnog prijateljstva”.

Albert Ajnštajn je jednom prilikom rekao da je Čarli Čaplin jedina osoba koju bi želeo da upozna

Ajnštajn je često boravio u Čaplinovoj rezidenciji. Činilo se da glumcu to ni najmanje ne smeta i jednom prilikom je izjavio da je “Albert veoma prijatna osoba sa neverovatnom intelektualnom energijom”.

Nepravedno potisnuta u drugi plan: Milevu Marić je Ajnštajn ponižavao, izgubila je dete, a umrla u bedi

Ova anegdota postoji u još nekoliko verzija. Neki kažu da se razgovor nikad nije ni desio. Drugi misle da dvojica prijatelja nisu ovo izgovorila na premijeri već dok su Čaplin i Ajnštajn bili u obilasku Holivuda. Ipak, Janoš Pleč, doktor i lični prijatelj Alberta Ajnštajna, u svojoj biografiji je potvrdio da se razgovor zaista dogodio na premijeri filma.

Inače, većina je mislila da su Ajnštajn i njegova supruga na premijeru pozvani kao obični gosti. Zapravo su bili tu kao podrška Čaplinu koji se mnogo plašio reakcija publike na “Svetlosti velegrada”.

by Strauss-Peyton Studio, bromide print, circa 1920

Naravno, danas znamo da je glumac brinuo bez potrebe. “Svetlosti velegrada” postao je jedan od najuspešnijih filmova te decenije, a trenutak kada su na premijeru zajedno stigli Ajnštajn i Čaplin opisan je kao “jedan od najupečatljivijih momenata u istoriji Holivuda“.

(Wikipedia, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 24. FEBRUAR 2019. GODINE: Ovnovi potrebno je da se suočite i sa negativnim reakcijama, Bikovi prijaće vam neka dodatna aktivnost
NAREDNA VESTPoseban čovek neverovatne harizme koji ni svoju bolest nije doživljavao ozbiljno: Ovo je priča o Neši Raduloviću u “poslednjoj igri leptira”