Home Istorija Kad genijalac pohvali komičara: Ajnštajn i Čaplin bili su prijatelji, a njihov...

Kad genijalac pohvali komičara: Ajnštajn i Čaplin bili su prijatelji, a njihov zajednički dolazak na premijeru filma “Svetlosti velegrada” jedan je od najupečatljivijih događaja Holivuda

SHARE

Albert Ajnštajn je jednom prilikom rekao da je Čarli Čaplin jedina osoba koju bi želeo da upozna

A onda se slavnom naučniku i ta želja ostvarila…

Alberta Ajnštajna i Čarlija Čaplina upoznao je direktor “Universal studija” Karl Leml. Priča kaže da su dvojica genijalaca odmah pronašla zajednički jezik. Nije prošlo mnogo, a Čaplin je Ajnštajna i njegovu ženu Elsu pozvao na večeru i bio je to početak “jednog divnog prijateljstva”.

Albert Ajnštajn je jednom prilikom rekao da je Čarli Čaplin jedina osoba koju bi želeo da upozna

Ajnštajn je često boravio u Čaplinovoj rezidenciji. Činilo se da glumcu to ni najmanje ne smeta i jednom prilikom je izjavio da je “Albert veoma prijatna osoba sa neverovatnom intelektualnom energijom”.

Nepravedno potisnuta u drugi plan: Milevu Marić je Ajnštajn ponižavao, izgubila je dete, a umrla u bedi

Ova anegdota postoji u još nekoliko verzija. Neki kažu da se razgovor nikad nije ni desio. Drugi misle da dvojica prijatelja nisu ovo izgovorila na premijeri već dok su Čaplin i Ajnštajn bili u obilasku Holivuda. Ipak, Janoš Pleč, doktor i lični prijatelj Alberta Ajnštajna, u svojoj biografiji je potvrdio da se razgovor zaista dogodio na premijeri filma.

Inače, većina je mislila da su Ajnštajn i njegova supruga na premijeru pozvani kao obični gosti. Zapravo su bili tu kao podrška Čaplinu koji se mnogo plašio reakcija publike na “Svetlosti velegrada”.

by Strauss-Peyton Studio, bromide print, circa 1920

Naravno, danas znamo da je glumac brinuo bez potrebe. “Svetlosti velegrada” postao je jedan od najuspešnijih filmova te decenije, a trenutak kada su na premijeru zajedno stigli Ajnštajn i Čaplin opisan je kao “jedan od najupečatljivijih momenata u istoriji Holivuda“.

(Wikipedia, youtube printscreen)