Home Istorija Kralj Aleksandar je imao tetovažu preko celih grudi: Ostaje misterija zašto se...

Kralj Aleksandar je imao tetovažu preko celih grudi: Ostaje misterija zašto se odlučio baš za taj simbol

6832
0
(FOTO) Čitulja u novinama koja je iznenadila sve: Neka je večna slava prvoj žrtvi fašizma u Evropi
(FOTO) Čitulja u novinama koja je iznenadila sve: Neka je večna slava prvoj žrtvi fašizma u Evropi

Tetovaže nisu samo hir sadašnje omladine, već su oduvek bile tu, a samo su manje bile pokazivane u javnosti.

Uostalom, čak je i tragično nastradali kralj Aleksandar imao tetovažu… I to ne bilo kakvu. Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla. Izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićke grbove, ali nije bio identičan.

Tetovaža kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva. Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi.

To nije bila retkost među vladarima onog vremena, ali izbor simbola je neobičan naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – sa njim su prikazivani i Zevs i Juputer, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

(Izvor: Dnevno.rs)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Posle filma Nije lako s muškarcima svi su sekli vene na nju: Ana je strahovala od profesora, razmazila se i odbijala uloge, a i u šestoj deceniji izgleda opako
NAREDNA VESTMuči vas nadimanje i bol u stomaku: Morate odmah da izbacite ovu namirnicu iz ishrane