Home Istorija Legenda kaže da vladari nisu voleli ovaj grad: Tito je obišao svet,...

Legenda kaže da vladari nisu voleli ovaj grad: Tito je obišao svet, ali nikad nije kročio u Čačak

2345
0
Yugoslav Emb./Dec.54,A32t H.E. Marshal Tito, the President of the Federal People’s Republic of Yugoslavia, who came to India on December 16, 1954.

Evo i zbog čega je Josip Broz izbegavao ovo mesto

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli ovaj grad. Kralj Aleksandar Karađorđević posetio ga je samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni noviji političari ga nisu naročito “mirisali”. A, izgleda, ni Čačani njih.

Neverovatan život velike srpske glumice: Oliveru Katarinu su trovali Titovi ljudi, a jednu stvar nikada nije htela da uradi

Kada smo kod Tita, doživotni predsednik Jugoslavije u istoriji je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci. Ipak, priča kaže, Čačak je izbegavao u širokom luku.

Čačak na početku 20. veka

Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvek u prolazu, na putu ka Užicu. U Čačak planski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.

I nije vredelo što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile ljudi… Čačani su u Titovim očima uvek ostali – četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme “Na planini, na Jelici”.

Titovo pismo Jugoslovenima: “Jesam, priznajem, bio sam diktator. Nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci s**u po glavi”

U stvarnosti, izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno “komunističko leglo” u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić…

Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta. Stariji Čačani još uvek pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, a da je etiketu “buntovničkog grada” i mesta za izbegavanje, zapečatila situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje.

(Wikipedia, telegraf.rs)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 29. APRIL 2019. GODINE: Rakovi kontrolišite svoju impulsivnu prirodu, Strelčevi prijaće vam boravak u prirodi ili relaksacija
NAREDNA VESTPsuje se na svim jezicima: U bukvalnom prevodu svih psovki sveta nema jačih od srpskih