Home Vesti Marš specijalaca obeležio proslavu Dana Republike Srpske: Omiljene pesme Srba odjekivale Banjalukom

Marš specijalaca obeležio proslavu Dana Republike Srpske: Omiljene pesme Srba odjekivale Banjalukom

1672
0

Orile su se dve dobro poznate pesme svim Srbima

Republika Srpska obeležila je 9. januar – Dan Republike pod sloganom “Ponosna i večna”, a centralna svečanost je održana u Banjaluci, uz defile policijskih snaga.

Svečani defile održan je u sklopu obeležavanja 27. godišnjice postajanja Republike Srpske i slave ovog entiteta, Svetog Stefana.

Na kraju svečanosti Specijalna antiteroristička jedinica otpevala je pesmu “Hriste bože”, kao i poslednjih nekoliko godina aktuelnu ,,Pukni zoro”.

Pesma “Hriste Bože” poznata je po tome da predstavlja Himnu kosovskih junaka.

Dirljiva numera oslikava upravo slavnu bitku koja se odigrala davne 1389. godine. Kroz njene reči prepliće se tuga, hrabrost i odvažnost. Narator se oprašta od majke, sestre, neveste. Vojnici odlaze na suđene mesto bez imalo bojazni, gordo podignutih glava uz reči svoje himne.

S druge strane, pesma „Pukni zoro“ već nekoliko godina je ona „najskuplja“ u kafani. Uz nju plačete zbog života, ljubavi, otuđenosti i svega što vas tišti, a često se može čuti i na važnim utakmicama kao podsticaj sportistima da daju maksimum i „poginu“ časno.

Republika Srpska obeležila je 9. januar – Dan Republike pod sloganom “Ponosna i večna”, a centralna svečanost je održana u Banjaluci, uz defile policijskih snaga

S rastom popularnosti pesme, pojavila se i informacija da je napisana za „Gvozdeni puk“ u Prvom svetskom ratu, ali istina je malo drugačija. Autor je Slovenac Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko, koji je radio muziku za filmove „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo, vidimo se“.

Na svečanosti koja je održana povodom proslave Dana Republike Srpske koja se uživo emitovala na televiziji, oko kamermana zastalo je na prelepoj srpskoj policajki koja je pevala uglas sa kolegama.

Svečani defile je počeo pošto je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

U svečanom defileu učestvovalo je više od 500 pripadnika MUP-a RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 10. JANUAR 2019. GODINE: Vage neko neće tolerisati vaše izgovore ili poslovne propuste, Strelčevi uspevate da nametnete svoje mišljenje
NAREDNA VEST(VIDEO) Šok snimak se proširio Srbijom: Na česnicama za Božić novčanice od 500 evra i Roleks satovi