Home Vesti Najbizarniji običaj kod Srba LEDI KRV U ŽILAMA

Najbizarniji običaj kod Srba LEDI KRV U ŽILAMA

8922
0
Lapot

Među srpskim običajima postoji mnogo onih, koji bi se iz današnjeg ugla gledano mogli smatrati bizarnim, suludim ili čak nenormalnim.

Upravo takav slučaj je sa običajem koji se naziva lapot – a koji podrazumeva senicid odnosno ubistvo roditelja kada oni navrše određen broj godina, najčešće 60.

Nema dokaza

Iako prema rečima antropologa i etnologa nema neposrednih dokaza niti etnološkog materijala koji bi potkrepio činjenicu da se lapot ikada upražnjavao, mnogi veruju da se ovaj običaj upražnjavao pre 11 vekova, naročito na istočnoj Srbiji i Crnoj Gori.

(FOTO) SRBIJA U SRCU I DUŠI, ALI I NA KOŽI: Ovako izgledaju najbolje srpske tetovaže

Prema pisanjima T. R. Đorđevića iz 1918. o običajima brdskih predela okoline Zaječara, ubistvo bi bilo izvršavano sekirom ili motkom, i celo selo bi bilo pozvano da prisustvuje događaju. U nekim mestima bi stavljali kukuruznu kašu na glavu osobe pre ubistva da bi na taj način pokazali kako kukuruz ubija starce, a ne oni sami.

Pojedini antropolozi, s druge strane, upozoravaju da lapot zapravo nije ni običaj ni ritual, već mit tačnije “priča s dubljim psihološkim konotacijama” i preventivnom socijalnom funkcijom.

Kako se pravilno ponaša u CRKVI: Ovo svako mora da ZNA ako ne želi da se OBRUKA!

Ovaj mit je od davnina prisutan u folklorima raznih naroda, između ostalog, Romana, Germana, Slovena i predstavlja etičku poruku zajednice da se takav čin nikad ne sme vršiti.

lapot

Tačnije, prava suština priče o lapotu nije u opisu ritualnog ubijanja staraca, nego naprotiv, u njegovom ukidanju, zabrani oceubistva u ime sprečavanja haosa, a zarad civilizovanog rešavanja generacijskog sukoba i opstanka kulture.

“SEME TI SE ZATRLO”, “CRKO DABOGDA”: Ovo su najpoznatije kletve u srpkom narodu

U delu “Narodna predanja o ubijanju starih ljudi” iz 1929. velikog srpskog naučnika Vojislava Radovanovića, asistenta Jovana Cvijića, lapot je opisan kao javni ritualni čin!

Ritualni čin

Između ostalog, piše da je u Pirotskom polju lapot vršilo celo selo tako što bi svaki seljanin motkom udario starca po glavi.

U Istočnoj Srbiji i Crnoj Gori praktikovalo se stavljanje proje na glavu staraca, koja bi se potom udarila čekićem, dok su Vlasi imali običaj da novopečene 60-godišnjake prže gvožđem po vratu ili ih sahranjuju žive.

Ritual su vršila deca ili najbliži srodnici, a onaj koga bi vodili na lapot išao je navodno bez straha, nadajući se boljem životu na onom svetu, jer je tako običaj nalagao.

PRETHODNA VESTPas koji je voleo i čuvao vojsku: Ovo je priča o majoru Listeru i njegovoj slavnoj pogibiji na Košarama
NAREDNA VESTKupovno nije isto što i domaće: Čokoladne praline sa višnjama