Home Vesti Neznanje opasnije od zmija: Evo kako da prepoznate da li je otrovnica...

Neznanje opasnije od zmija: Evo kako da prepoznate da li je otrovnica ili ne

2479
0
Kako prepoznati da li je zmija otrovnica ili ne
Ilustracija: Pixabay

Najbolje je izbeći susret sa zmijom, zato tokom šetnje kamenjarima udarajte štapom ispred sebe, pričajte glasno i pravite galamu

Teško je razlikovati otrovnu zmiju od neotrovne, ali čak i laici mogu da obrate pažnju na nekoliko detalja koji sa velikom sigurnošću ukazuju na to koliko treba da se plašimo zmije koja nam se približava.

Osnovna razlika je u obliku glave, jer otrovnice imaju izraženu trouglastu ili srcoliku glavu koja je kod neotrovnih više jajolika. Osim nozdrve koja je kod otrovnica veća, one u blizini nozdrve poseduju i dodatnu rupu. Takođe, kod opasnih zmija vrat je sužen.

Oči svih otrovnica imaju okomitu zenicu eliptičnog oblika, što znači da su prilagođene za gledanje u tami, dok su zenice “dobrih” zmija okrugle.

Čak i njihovo telo može da se razlikuje, pa je tako telo otrovnica prekriveno jednim redom ljuskica, za razliku od neotrovnih zmija koje su prekrivene sa ljusicama raspoređenim u dva reda.

Važno je napomenuti da zmija napadaju čoveka samo iz straha i samo ukoliko ih nagazite. One su posebno opasne u sezoni parenja ili dok neguju mladunce. Zato je važno voditi računa i po bespuću i kamenjaru ne hodati bos, a tokom šetnji područjima gde znamo da ih ima, trebalo bi udarati štapom ispred sebe, pričati glasno i praviti galamu kako bi pobegle.

(Izvor: Telegraf.rs)

PRETHODNA VESTKako je policijsko vozilo dobilo čuveno ime Marica: Postoje dve verzije – kobila i vlasnica bordela!
NAREDNA VESTTrebalo je 1995. da “rokaju neke srpske tenkove”, a Srbi ih oborili raketom