Home Istorija Njemu su verovali i Čerčil i Hitler: Ovaj Srbin bio je najpoznatiji...

Njemu su verovali i Čerčil i Hitler: Ovaj Srbin bio je najpoznatiji špijun Drugog svetskog rata

3664
0

Niko nije mogao da ga otkrije

U svetu elitne špijunaže, intriga i “pravih” tajnih agenata u kome se malo šta sa sigurnošću zna, jedno ime se ipak redovno pominje i navodi kao uzor – Duško Popov. Bio je najuspešniji špijun tokom Drugog svetskog rata, dupli agent kome su verovali i Čerčil i Hitler, i verovatni uzor za čuvenog agenta 007 Ijana Fleminga – Džejmsa Bonda.

Ovo je prvi srpski tajni agent: Knjaz Miloš oslovljavao ga je sa “brate”, a rekvizit u stilu Džejms Bonda i danas stoji izložen u Takovu

Život Duška Popova bio je život pun opasnosti, na relaciji Lisabon (koji je bio sedište evropske špijunaže tog vremena) – London (gde je Britancima redovno podnosio izveštaje o nemačkim planovima i dobijao lažne informacije koje je trebalo da podmetne Rajhu).

Bio je najuspešniji špijun tokom Drugog svetskog rata

Negde u toj komunikaciji, Popov je došao u posed neverovatnog podatka – Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a on je od “Abvera” – nemačke obaveštajne službe, dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbur.

Popov je sklopio “dva i dva” i odmah po dolasku u Ameriku otišao u sedište FBI-ja i predočio im da će Japanci napasti Perl Harbur. Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, a direktor agencije – Džon Edgar Huver, prema Popovu je pokazao otvoreno neprijateljstvo.

Kao u pravim špijunskim filmovima: Kako je Srbin razotkrio NATO, poremetio planove i odložio bombardovanje za šest meseci

– Huver je na više načina bio izuzetan čovek. Verovatno je bio homoseksualac, mrzeo je strance, a pogotovu Duška. Mrzeo je plejboje i sve u vezi sa Duškom – ispričao je Rasel Miler, britanski autor i novinar koji je istraživao život agenta iz Srbije.

Zbog svega navedenog, prijem Popova u FBI je bio hladan, a u njegovu priču Huver nije poverovao.

Nekoliko meseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, verovatno se pokajao. Ali, bilo je kasno…

(dnevno.rs, Wikipedia, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTDa li znate koja vest je konstantno glavna na Studio B: Evo odgovora na to pitanje (VIDEO)
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 8. DECEMBAR 2018. GODINE: Jarčevi zamerke koje vam neko upućuje ne predstavljaju veliki prekršaj, Bikovi nemojte rasuđivati na osnovu prvog utiska