Home Vesti Poniženje Srbije u Srpskom kulturnom centru u Parizu: Direktor naredio da se...

Poniženje Srbije u Srpskom kulturnom centru u Parizu: Direktor naredio da se skinu slike bombardovanja kako oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno

1453
0
SHARE
Poniženje Srbije u Srpskom kulturnom centru u Parizu: Direktor naredio da se skinu slike bombardovanja kako oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno
Poniženje Srbije u Srpskom kulturnom centru u Parizu: Direktor naredio da se skinu slike bombardovanja kako oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno

Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima Kulturnog centra Srbije u Parizu, izašla je u javnost sa skandalom koji se nedavno zbio u tom zdanju. Naime, direktor Kulturnog centra Srbije Radoslav Lale Pavlović je dao nalog da se poskidaju slike naših istaknutih umetnika na temu bombardovanja tadašnje Jugoslavije, kako oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno tokom prijema zvanica!?

“Na posao sam došla u 11:30 i zatekla zidove galerije Kulturnog centra Srbije u Parizu prazne. Izložba Istorijskog muzeja Srbije, koja je otvorena 23. marta, ”Srbija 1999. – 20 godina posle – Dok su padale bombe”, Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića je sklonjena, platna Biljane Vilimon su urolovana, dokumentarne fotografije koje su deo izložbe takođe, slika Vlade Veličkovića je ostala u prizemlju galerije.

U momentu dok sam gledala i čudila se naišao je Direktor Kulturnog centra Srbije, Radoslav Lale Pavlović i rekao da danas imamo prijem zvanica u 18 časova i da je iz ambasade dobio nalog da se slike skinu kako, citiram, oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno. Veče pre, sinoć, sve je bilo uklonjeno sa zidova. Zvanice, vojni atašei zemalja, između ostalih i onih, koje su bombardovale Srbiju 1999. Ne znam precizan naziv konferencije… Direktor je nastavio da mi objašnjava da će biti koktel, šta ja treba da radim…

Rekla sam mu: vi Lale Pavloviću učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči.

Pred početak konferencije, jedan momak iz organizacije je došao u kancelariju i doneo sve kataloge izložbe koji su bili u galeriji, sa pitanjem gde to da skloni? Pitala sam, zašto? Odgovorio je da ne sme ništa od toga da se vidi u sali. Potom je došao i direktor i rekao mi da donesem mikrofone da uradim tonsku probu.

Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999., a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju ! Napustila sam kancelariju pre dolaska zvanica.

Ujedno objavljujem da od 31. marta ne radim u toj instituciji, jer su nadležni, nedavno, posle godinu i po dana moga rada, ustanovili da nemam kvalifikacije niti kompetencije za to radno mesto.

Sad i ja vidim da nemam.

Nataša Pejin
Koordinator za odnose sa medijima KIC-a.