Home Vesti “Sova” ide na glancanje za “rupu”: Lozničani će morati da sačekaju na...

“Sova” ide na glancanje za “rupu”: Lozničani će morati da sačekaju na bratimljenje sa Kikinđanima

1432
0
v
"Sova" ide na glancanje za "rupu": Lozničani će morati da sačekaju na bratimljenje sa Kikinđanima

Spreman sam da uradim novu skulpturu koja će biti verna kopija sove ušare onakve kakva je u prirodi, kaže vara Jovan Blat

Vajar Jovan Blat iz Kikinde uradiće novu skulpturu sove od gline koja će zameniti stilizovanu koja je nedavno izazvala podsmehe i lascivne komentare u javnosti. On je gradu poklonio skulpturu visoku 2,4 metra, koja je postavljena na novi kružni tok na ulazu u grad. Čim su fotografije objavljene na zvaničnoj fejsbuk stranici grada Kikinde usledili su dvosmisleni komentari, jer skulptura neke građane podseća na muški polni organ.

– Postojala je dobra namera. Uradio sam stilizovanu skulpturu mužjaka sove, izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare. Jasno je, s jedne strane, da svako ne razume savremenu umetnost, dok sam, s druge, imao izvesna tehnička ograničenja. Spreman sam da uradim novu skulpturu koja će biti verna kopija sove ušare onakve kakva je u prirodi – kazao je Novosti Jovan Blat, vajar Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Tera”.

(FOTO) Imamo “rupu” za vašu “sovu”: Lozničani pozivaju Kikinđane na urnebesno bratimljenje

Kako stvari stoje, “sova” ide na glancanje, pa će “rupa” kako svoju sklupturu nazivaju Lozničani morati da sačeka na bratimljenje sa Kikinđanima.


Fotografija koja je izazvala asocijacije brzo je uklonjena sa FB stranice grada, dok skulptura i dalje stoji na istom mestu, a nova neće biti postavljena do kraja godine, jer je za njenu izradu, sušenje i pečenje potrebno nekoliko meseci.

– Ustupljen je prostor “Teri” za jedno od mnogobrojnih umetničkih dela, bez namere da se bavimo ocenom umetničkog rada. Već godinama razvijamo veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote i to ćemo činiti i dalje – saopšteno je u Gradskoj upravi.

Kikinda je inače najveće zimovalište malih sova ušara ili utina na svetu.

(Izvor: Novosti)

PRETHODNA VESTApis je bio moćniji od kralja Aleksandra: Ovo su sve tajne organizacije “Crna ruka” i kako su završili njeni članovi
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR 2018. GODINE: Device neumerenost u izražavanju osećanja navodi na pogrešno rešenje, Vage važno je da sačuvate prisebnost duha i samokontrolu